Eπιχείρηση – μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ. στο νέο λιμάνι της Πάτρας

Eπιχείρηση – μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ. στο νέο λιμάνι της Πάτρας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που «πολιορκούν» σε καθημερινή βάση το νέο λιμάνι της Πάτρας, εκτιμάται ότι οδήγησε την αστυνομία στην απόφαση να πραγματοποιήσει χθες το πρωί ελέγχους στους χώρους όπου έχουν βρει προσωρινή στέγη, δηλαδή απέναντι από τη λιμενική ζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της επιχείρησης ήταν να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών, αφού για όσους δεν θα είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην χώρα θα ακολουθείτο η διαδικασία της διοικητικής απέλασης. Τελικά, από τους ελέγχους που έγιναν σε περίπου 150 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, 25 εξ αυτών δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα και οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας, προκειμένου να γίνουν νέοι έλεγχοι.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας και του 3ου αστυνομικού τμήματος, με την υποστήριξη μιας διμοιρίας των ΜΑΤ, έφθασαν περίπου στις 6.30 το πρωί στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου ξυλείας της ΑΒΕΞ. Στη θέα των αστυνομικών, οι μετανάστες δεν αντέδρασαν και περίμεναν υπομονετικά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας ακόμη στόχος της αστυνομικής επιχείρησης ήταν να σταλεί «μήνυμα» στους μετανάστες ότι η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διαρκής στην περιοχή. Οπως ανέφεραν στην «Κ» αστυνομικές πηγές, δεν ήταν χθες η πρώτη φορά που έγινε έλεγχος, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι είναι καθημερινή και διαρκής η παρουσία της αστυνομίας με συνεχείς περιπολίες σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης έξω από το νέο λιμάνι. Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, εκτιμάται ότι τον τελευταίο καιρό φθάνουν περίπου τους 500, όταν πριν από ένα ακριβώς χρόνο δεν ξεπερνούσαν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις, τους 50. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αφγανοί, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί ανήλικοι.

Εν τω μεταξύ, εντατικοί είναι και οι έλεγχοι μέσα στο λιμάνι για τον εντοπισμό μεταναστών που προσπαθούν να ταξιδέψουν στην Ιταλία με τα πλοία της γραμμής, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ή έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 συνελήφθησαν στο λιμάνι λίγο πριν επιβιβαστούν σε πλοίο, περισσότερα από 150 άτομα, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα του 2016 είχαν συλληφθεί περίπου 120 άτομα. Οσον αφορά την υπηκοότητα των συλληφθέντων, οι περισσότεροι είναι Σύροι που μπορούν να πληρώσουν στα κυκλώματα ακόμη και 1.200 ευρώ προκειμένου να προμηθευθούν ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του αριθμού των μεταναστών έξω από το λιμάνι αλλά και των συλληφθέντων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα εκτιμάται ότι οφείλεται στο γεγονός πως έχουν πλέον λιγότερες επιλογές για να φύγουν από τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή