Στο ραντάρ των επενδυτών επέστρεψαν οι μετοχές τραπεζών

Στο ραντάρ των επενδυτών επέστρεψαν οι μετοχές τραπεζών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών οδήγησε τις τραπεζικές μετοχές η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η νέα συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών επανέφερε τις τραπεζικές μετοχές στο ραντάρ των επενδυτών, καθώς έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες ότι μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κρίσης.

Εχοντας υποστεί τεράστιες απώλειες τα τελευταία χρόνια –ουσιαστικά με τις ανακεφαλαιοποιήσεις οι παλαιές μετοχές των τραπεζών μηδενίστηκαν–, οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αιχμή της αντίδρασης εφόσον επαληθευτούν οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας. Αλλωστε, τα κέρδη των τελευταίων μηνών αποτελούν περισσότερο ανάκτηση του χαμένου εδάφους παρά πραγματικά κέρδη, καθώς οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν, λίγο-πολύ, στα επίπεδα των τιμών που πραγματοποιήθηκε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση (χειμώνας 2015). Υψηλότερα των τιμών της ανακεφαλαιοποίησης βρίσκονται οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που χθες έκλεισε στα 0,344 ευρώ (έναντι 0,3 ευρώ η ανακεφαλαιοποίηση) και η μετοχή της Alpha Bank που τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 2,18 ευρώ έναντι 2 ευρώ της αύξησης στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Λίγο χαμηλότερα της τιμής ανακεφαλαιοποίησης (1 ευρώ) βρίσκεται η μετοχή της Eurobank, 0,97 ευρώ. Σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της τιμής ανακεφαλαιοποίησης (0,3 ευρώ) βρίσκεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία χθες έκλεισε στα 0,221 ευρώ.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, αποτελούν ελκυστικό σημείο, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των τιμών, ειδικά αν δούμε θετικές εξελίξεις στην οικονομία.

Σημειώνεται ότι με βάση της εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2018 οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών τελούν υπό διαπραγμάτευση με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία που κυμαίνεται στο 0,2 με 0,4 όταν ο αντίστοιχος δείκτης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υπερδιπλάσιος. Από την άλλη πλευρά το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς αν οι τράπεζες δεν επιτύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα μπορούσαν να μπουν σε περιπέτειες ενόψει του stress test που θα διενεργηθεί το 2018. Σημειώνεται ότι η εικόνα του α΄ τριμήνου, αναφορικά με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, εξέλιξη που αποδίδεται στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές προχωρούν σε αναβάθμιση των τιμών στόχων για τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών, ενώ μεγαλύτερες προσδοκίες δημιουργεί η πρόσφατη αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Moody’s.

Η HSBC έχει προχωρήσει σε αύξηση των τιμών στόχων για την Alpha Bank στα 3,15 ευρώ (από προηγούμενη τιμή στόχο τα 2,57 ευρώ), για την Εθνική στα 0,40 ευρώ (από 0,37 ευρώ), για την Πειραιώς στα 0,32 ευρώ (από 0,31), ενώ για την Eurobank στο 1,12 ευρώ (από 1,16 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή