Εθνικό Απολυτήριο… όπως Ι.Β.

Εθνικό Απολυτήριο… όπως Ι.Β.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνικό Απολυτήριο ή Εθνικό… Πιστοποιητικό; Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τη νέα δομή του λυκείου, επιχειρώντας να βρει τη χρυσή τομή για εκείνους τους μαθητές που δεν θα ολοκληρώσουν το λύκειο μέσω των πανελλαδικού τύπου εξετάσεων. Ωστόσο, πολλές από τις εξαγγελίες του υπουργείου αλληλοαναιρούνται.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των αλλαγών στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου έχει «κλειδώσει» η θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Το πρόγραμμα σπουδών των δύο τελευταίων τάξεων θα περιλαμβάνει μόνο έξι μαθήματα για κάθε μαθητή (αυτό σημαίνει ότι καθένας θα επιλέγει μαθήματα με βάση την επιλογή σπουδών που έχει κάνει), στα οποία θα γίνεται εμβάθυνση. Επίσης, για το Εθνικό Απολυτήριο θα είναι αναγκαία η διπλωματική εργασία, ενώ οι μαθητές θα κάνουν και ένα πρόγραμμα δημιουργικότητας (σε αυτό θα περιλαμβάνονται δράσεις εθελοντικού, κοινωνικής προσφοράς κ.ά.). Ουσιαστικά, το εν λόγω αναλυτικό πρόγραμμα έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά του International Baccalaureate (I.B.).

Το πλεονέκτημα του Εθνικού Απολυτηρίου είναι ότι θα ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης προσόντων, με αποτέλεσμα οι κάτοχοί του να μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, εφόσον εύλογα πληρούν τα στάνταρντ (εξετάσεις) που τυχόν τα ευρωπαϊκά ΑΕΙ ορίζουν.

Από την άλλη, εξετάζεται όσοι απόφοιτοι λυκείου δεν πάρουν το Εθνικό Απολυτήριο –είτε διότι απέτυχαν στις εξετάσεις ή επειδή δεν ολοκλήρωσαν τη διπλωματική τους εργασία– να παίρνουν το πιστοποιητικό σπουδών. Το πιστοποιητικό φέρεται να κρίνεται αναγκαίο ώστε η ηγεσία του υπουργείου να δηλώσει πως τηρεί την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, που θα καταλήγει σε κάποιου είδους πιστοποιητικό απόλυσης.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας αναζητεί λύση για την εξαγγελία περί ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάτι που σημαίνει εισαγωγή χωρίς εξετάσεις αλλά και με αδιάβλητο τρόπο. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, και ιδίως όταν όλοι οι τελειόφοιτοι επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους για σχολές με καλές επαγγελματικές προοπτικές;

Από την άλλη, την Παρασκευή 7 Ιουλίου ολοκληρώνεται η προθεσμία που έχουν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στα Επαγγελματικά Λύκεια για την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ οι εγγραφές γι’ αυτούς τους μαθητές θα πραγματοποιηθούν από 10-17 Ιουλίου. Αυτό θα επιτρέπει τον καλύτερο προγραμματισμό των τμημάτων των ΕΠΑΛ για το 2017-18. Μέχρι τώρα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο Θέμης Κοτσιφάκης, πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη, έχουν γίνει 75.000 εγγραφές. «Από φέτος θεσμοθετήσαμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν οι υποψήφιοι την πρόσβασή τους και σε πανεπιστημιακές σχολές, ενώ διευρύναμε και την πρόσβασή τους στα τμήματα των ΤΕΙ, σε ποσοστό τουλάχιστον 20% των θέσεων», ανέφερε χθες ο κ. Μπαξεβανάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή