ΚΟΣΜΟΣ

Αρση της απαγόρευσης laptop στις πτήσεις

ΑΠΕ, REUTERS

Ενα λάπτοπ μέσα σε βαλίτσα, όπως φαίνεται στον έλεγχο ασφαλείας.

ΑΓΚΥΡΑ. Θα αρθεί σήμερα η απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών στις πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη στις ΗΠΑ μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας.

Ειδικότερα, το πρακτορείο ανέφερε ότι ο υπουργός Αχμέτ Αρσλάν δήλωσε πως αμερικανικά συνεργεία πρόκειται να φθάσουν στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ενώ η στενή συνεργασία των αμερικανικών αρχών με τις τουρκικές ήταν αυτό που επέτρεψε την άρση των απαγορεύσεων. «Με αυτή την επιβεβαίωση των μέτρων ασφαλείας η απαγόρευση θα αρθεί από το αεροδρόμιο “Ατατούρκ” και τις Τουρκικές Αερογραμμές. Ολα έγιναν γρήγορα και αυτό είναι καλό για εμάς» δήλωσε ο Αρσλάν.

Τον περασμένο Μάρτιο οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσα στις καμπίνες των αεροσκαφών στις πτήσεις προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ξεκινούσαν από δέκα αεροδρόμια οκτώ χωρών (Αίγυπτος, Μαρόκο, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ και Τουρκία), καθώς επικρατούσε ανησυχία ότι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα στις συσκευές. Οι ΗΠΑ ήραν τη σχετική απαγόρευση για τις πτήσεις από το Αμπου Ντάμπι, ανακοινώνοντας ότι η Etihad Αirways είχε λάβει τα απαραίτητα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, βρέθηκε επιτέλους το πρόβλημα που αποσυγχρονίζει τα ρολόγια των ευρωπαϊκών δορυφόρων Galileo. Οι μηχανικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εντόπισαν τα τεχνικά προβλήματα που απορρυθμίζουν τα ατομικά ρολόγια υψίστης ακριβείας σε πολλούς δορυφόρους.

Μέχρι σήμερα έχουν εκτοξευθεί 18 δορυφόροι του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης Galileo. Κάθε δορυφόρος διαθέτει τέσσερα ατομικά ρολόγια, δύο που χρησιμοποιούν ρουβίδιο και δύο με υδρογόνο.

H τεχνική έρευνα αποκάλυψε ότι για τα ρολόγια με ρουβίδιο φταίει ένα ελαττωματικό εξάρτημα που μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα, ενώ για τα ρολόγια με υδρογόνο χρειάζεται μια διόρθωση στις ρυθμίσεις τους.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ