Μαθητές νηπιαγωγείου «νηστικοί» και με χρέη

Μαθητές νηπιαγωγείου «νηστικοί» και με χρέη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τετράχρονο κοριτσάκι κρύφτηκε στο τέλος της ουράς, σαν να προσπαθούσε να περάσει απαρατήρητο. Οταν έφθασε η σειρά του, η ταμίας είπε «δεν έχεις χρήματα», του πήρε το γάλα και του πέταξε το ζεστό φαγητό στα σκουπίδια. Το κοριτσάκι δεν διαμαρτυρήθηκε, μόνο απομακρύνθηκε με δάκρυα στα μάτια. Δεν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό. Η καντίνα του νηπιαγωγείου στο Κιλίν του Τέξας απλώς εφάρμοζε την πολιτική του νηπιαγωγείου για τα απλήρωτα χρέη.

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των ΗΠΑ, σχολεία όλων των βαθμίδων έχουν τη διακριτική ευχέρεια να πετούν στα σκουπίδια τα ζεστά γεύματα μαθητών που έχουν χρέη. Κάποια σχολεία σφραγίζουν τα χέρια των παιδιών με τη φράση «Χρειάζομαι λεφτά για την καντίνα» ή τα υποχρεώνουν να κάνουν δουλειές στο σχολικό εστιατόριο την ώρα που οι συμμαθητές τους απολαμβάνουν το γεύμα τους. Πολλά σχολεία δεν αφήνουν τα παιδιά τελείως νηστικά, αλλά τους δίνουν κρύα σάντουιτς με σκέτο τυρί, ενώ όλα τα υπόλοιπα τρώνε τα γεύματά τους.

Παιδιά από φτωχές οικογένειες δικαιούνται να μπουν στα κρατικά προγράμματα δωρεάν σχολικών γευμάτων. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κάποιες φορές οι γονείς δεν γνωρίζουν για τα προγράμματα αυτά ή δεν ξέρουν αρκετά καλά αγγλικά για να συμπληρώσουν τις αιτήσεις ή δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει να το κάνουν. Επίσης, υπάρχουν γονείς που βρίσκονται πάνω από το εισοδηματικό όριο, αλλά και πάλι, κατά καιρούς, δυσκολεύονται να πληρώσουν τα σχολικά γεύματα των παιδιών τους.

Μέχρι στιγμής, οι λύσεις που έχουν δοθεί στο πρόβλημα είναι συναισθηματικές και αποσπασματικές. Μια ταμίας που πληρώνει κρυφά τα γεύματα των παιδιών, ένας δάσκαλος που μαζεύει μέσω Ιντερνετ χρήματα για να καλύψουν οι φτωχότεροι μαθητές του τη χρονιά, ένας εύπορος μεσήλικας που σβήνει τα «τεφτέρια» στο Δημοτικό της περιοχής του.

Μια πολιτεία, το Νέο Μεξικό, έτυχε να εκπροσωπείται από γερουσιαστή ο οποίος σφουγγάριζε τη σχολική καφετέρια στην παιδική του ηλικία. «Ηταν τόσο εμφανές ότι ήμασταν οι φτωχοί του σχολείου», θυμάται ο γερουσιαστής Παντίλα. Ο Παντίλα βοήθησε ώστε, τουλάχιστον στην πολιτεία αυτή, να απαγορευθεί η διαφορετική μεταχείριση μαθητών που έχουν χρέη στην καντίνα και να υποχρεώνονται τα σχολεία να λύνουν το θέμα σε απευθείας συνεννόηση με τους γονείς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή