Υπουργικά εγκαίνια στο μουσείο του… ενός υπαλλήλου

Υπουργικά εγκαίνια στο μουσείο του… ενός υπαλλήλου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολιτιστική εστία για την Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο εντόπισε στο Μουσείο – Βιβλιοθήκη του Στρατή Ελευθεριάδη – Τεριάντ, στη Μυτιλήνη, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και εγκαινίασε το μουσείο 2,5 και πλέον χρόνια από την ολοκλήρωση του έργου της νέας πτέρυγας και επανέκθεσης της συλλογής. Αναρωτιέται βέβαια κανείς πώς αυτή η «πολιτιστική εστία» με τα «Grand’s Livres» (Μεγάλα Βιβλία) του Τεριάντ, σε συνδυασμό κειμένου και εικόνας πρωτότυπων έργων τέχνης, χειροποίητων έργων των Πικάσο, Σαγκάλ, Ματίς και άλλων «ιερών τεράτων» του ευρωπαϊκού πολιτισμού, θα παραμείνει προσβάσιμη έξι μέρες την εβδομάδα με έναν μοναδικό υπάλληλο και έναν διευθυντή.

Χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, λογιστή και φύλακες, το μουσείο, που ανήκει στο ΥΠΠΟΑ, όχι απλώς υπολειτουργεί, όπως παραδέχθηκε η κ. Κονιόρδου –«όπως και άλλα μουσεία ανά την Ελλάδα με το γνωστό πρόβλημα έλλειψης φύλαξης»– αλλά δεν μπορεί καν να διαχειριστεί την καθημερινότητά του. Η κ. Κονιόρδου όμως επέμεινε. Σε σύσκεψη που συμμετείχε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε και στην εμπειρία της στο αρχαιολογικό μουσείο της γλυπτοθήκης του Μονάχου λέγοντας: «Κοιτάω γύρω μου και δεν βλέπω κανέναν φύλακα. Και λέω “με συγχωρείτε, έχετε κάμερες;”. Και μου απάντησαν “όχι, εδώ οι φύλακές μας αρρωσταίνουν πάρα πολύ συχνά”», τονίζοντας ότι προβλήματα με τη φύλαξη «έχουν ακόμη και οι χώρες χωρίς οικονομικά προβλήματα».

Το έργο επισκευής, προσθήκης νέας πτέρυγας και μουσειολογικής μελέτης της επανέκθεσης που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014 και εγκαινιάστηκε την προηγούμενη Δευτέρα εντάχθηκε σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τελικό δικαιούχο την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Βορείου Αιγαίου, με συνολική δημόσια δαπάνη 2.041.432,42 ευρώ.

Εντέλει η κ. Κονιόρδου προκρίνει σαν λύση για το ζήτημα της φύλαξης τη συνεργασία του μουσείου με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Λέσβου. Μόνο που ο τελευταίος είναι απασχολημένος να διεκδικεί, στο επίπεδο της καθημερινότητας, επιδόματα για τους σεισμοπαθείς και, στο επίπεδο του πολιτισμού, να επιστρέψουν οι πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου από το ΥΠΠΟΑ στο «σπίτι» τους, το ομώνυμο μουσείο, δίπλα στο Μουσείο Τεριάντ, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συντήρησή τους. Πάντως, η υπουργός Πολιτισμού εξήγγειλε ότι νέο κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ έρχεται στη Λέσβο αύριο Πέμπτη για να ολοκληρώσει την εξέταση των ζημιών των μνημείων που κατέστρεψε ο σεισμός της 12ης Ιουνίου. Το υπουργείο έχει εγκρίνει το ποσό των 190.000 ευρώ, το οποίο θα διανεμηθεί σε σωστικές εργασίες και σε μελέτες για έξι μεταβυζαντινά μνημεία που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές σε Αφάλωνα, Βρίσα, Μεγαλοχώρι, Ακράσι, Πλωμάρι και Πλαγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή