Βίοι παράλληλοι, Ντόναλντ και Αλέξης

Βίοι παράλληλοι, Ντόναλντ και Αλέξης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ της περασμένης Παρασκευής, 30 Ιουνίου, με άφησε σκεπτικόν· η παράλληλη παρουσία δύο «ηγετών», του Ντόναλντ Τραμπ και του Αλέξη Τσίπρα. Τι τους συνέδεσε στη σκέψη μου; Τελικά ο προβληματισμός εξετόπισε τη μετριοφροσύνη. Ο Πλούταρχος τι ήταν δηλαδή! Βίοι παράλληλοι λοιπόν· εν έτει σωτηρίω 2017. «Ακριβώς την ώρα που σκέφτεσαι ότι το Twitter του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να βουλιάξει πολύ πιο κάτω, ο ίδιος αποδεικνύει ότι όλοι κάνουν λάθος» (Independent, 29 Ιουνίου). Ακριβώς το ίδιο αποδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας με κάτι που είπε στο υπουργείο Υγείας.

Εγραψε ο Αμερικανός για τη Μίκα Μπρεζίνσκι, παρουσιάστρια τηλεοράσεως και συγγραφέα, θυγατέρα του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας επί προεδρίας Κάρτερ, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι: «“Η θεότρελη Μίκα” χαμηλής νοημοσύνης… Αιμορραγούσε άσχημα σε όλο της το πρόσωπο, επειδή μόλις είχε κάμει λίφτινγκ». Το επιχείρημά του κατά επικριτικών γι’ αυτόν παρατηρήσεων! Γενική εντύπωση ότι πρόκειται για σχόλιο άκρως χυδαίο.

Ο Πολάκης, πριν από μερικές ημέρες, σχολιάζοντας δικαστική απόφαση που δεν του άρεσε, εχαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη «προστασία του κάθε “νταβατζή”». Χυδαιότητα· ακόμα και από το στόμα εγκλείστου στις φυλακές. Από έναν με πτυχίο Ιατρικής Αθηνών, ειδίκευση στη χειρουργική, πώς θα το εχαρακτηρίζατε; Εφρόντισε ο πρωθυπουργός του επαινώντας τον: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση». Αυτά από τον θεματοφύλακα των θεσμών! Στα παλιά του τα παπούτσια οι θεσμοί (με εμφανή την ειρωνεία για αυτούς που τους εισήγαγαν) και ό,τι αυτοί εκπροσωπούν σε μία δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία. Είμαι βέβαιος πως ο ίδιος εσκέφτηκε μια πιο χυδαία έκφραση. (Εχετε επιλογή μεταξύ δύο διατυπώσεων.) Αυτά για μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης υπέρ του αδύναμου πολίτη εναντίον της ανέντιμης ολοκληρωτικής βίας του κράτους· να τον έχει διά βίου υπό την απειλή του (η μεγάλη πλειοψηφία αποδεικνύονται αθώοι και φουκαράδες)· με απάνθρωπες αντιδημοκρατικές αντισυνταγματικές παρατάσεις. Στοιχείο παραλληλίας λοιπόν η χυδαιότητα.

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για αυτό το παράλληλο των βίων τους, δύο μόλις ημέρες αργότερα, την Κυριακή, επανέρχονται στο προσκήνιο. Από κάθε πηγή ειδήσεων: Σε video, προβληθέν διά του Twitter του, ο Τραμπ γρονθοκοπάει, με ασύλληπτη αγριάδα, το CNN (προσωποποιημένο). O Τσίπρας, την ίδια μέρα, μέσω του Facebook του Πολάκη (του παρέσχε πλήρη κάλυψη, άρα το υιοθέτησε –αν δεν το είχε υποδείξει– κατά σχετική αναφορά και συζήτηση στη Βουλή) μας χτυπάει με ακόμα μεγαλύτερη κακότητα. «Θα σας κάνουμε Σοβιετία φιλελέδες συνοδοιπόροι του Κυριάκου». Δέσμιοι στο Γκουλάγκ. Απειλή, δηλαδή, βίαιης θανατώσεως. Ακραίες μορφές αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς· και από τους δύο. Παράλληλο νταϊλίκι.

Τον περασμένο Μάη, το Πανεπιστήμιο Quinnipiac University (στο Χάμπντεν Κονέκτικατ), γνωστό για το Ινστιτούτο του Δημοσκοπήσεων, έθεσε σε δημοσκόπηση το ερώτημα: «Ποια είναι η πρώτη λέξη που έρχεται αμέσως στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε τον Ντόναλντ Τραμπ;». Απαντήσεις: Πρώτη η λέξη ηλίθιος (idiot). Ακολουθούν στη σειρά: ανίκανος· ψεύτης· ηγέτης· στερούμενος προσόντων· πρόεδρος κ.ο.κ. … Και πατριώτης στην 37η θέση (www.telegraph.co.uk/news/2017/05/11/us-votes-).

Τι θα λέγατε για μια παρόμοια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: «Ποια είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε τον Αλέξη Τσίπρα;». Εν αδυναμία, ας θέσει ο καθένας μας το ερώτημα στον εαυτό του…

* Πρώην υφυπουργός Τύπου, Προεδρίας, και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή