Ρωσία: Το Κρεμλίνο αποκαθήλωσε αναμνηστική πλάκα του Στάλιν

Ρωσία: Το Κρεμλίνο αποκαθήλωσε αναμνηστική πλάκα του Στάλιν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο, λαμβάνοντας υπόψιν τις έντονες συζητήσεις που προκάλεσε στου νομικούς κύκλους της χώρας αλλά και εν γένει στους κόλπους της ρωσικής κοινής γνώμης, η τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας του Στάλιν σε τοίχο του κτιρίου της Κρατικής Νομικής Ακαδημίας τη Μόσχας, αποφάσισε να θέσει τέλος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρήθηκε μια προσπάθεια αποκατάστασης του πρώην κομμουνιστή ηγέτη της χώρας, η δημοτικότητα του οποίου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά (38%), έχοντας ωστόσο υποχωρήσει προς όφελος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με δεδομένη τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η κίνηση της Νομικής Ακαδημίας, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά την ρωσική προεδρία, Μιχαήλ Φεντότοφ, ζήτησε από τον πρύτανη της Κρατικής Νομικής Ακαδημίας της Μόσχας, Κουταφίν Βίκτορ Μπλαζέγιεφ, να αφαιρέσει την αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε πρόσφατα εντός της σχολής.

Στην έκκληση του,ο Φεντότοφ επισημαίνει ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με «μεγάλη απορία» έμαθε ότι τοποθετήθηκε η αναμνηστική αυτή πλάκα και ελπίζει ότι «η διοίκηση της Νομικής Ακαδημίας της Μόσχας, θα επανορθώσει άμεσα το λάθος που διέπραξε, το οποίο εξελήφθη από αρκετούς ως απόπειρα αποκατάστασης του Στάλιν».

Η διεύθυνση της Νομικής Ακαδημίας αιτιολόγησε την απόφαση της, επικαλούμενη μια ισχύουσα διάταξη του 1960, η οποία χαρακτηρίζει τις αναμνηστικές πλάκες αυτού του είδους ως μνημεία τοπικής σημασίας.

Ωστόσο, ο Φεντότοφ επισημαίνει στην έκκληση του, ότι «υπάρχει πληθώρα, παρόμοιων αποφάσεων, διαταγμάτων, νόμων που έχουν ξεχαστεί, αλλά δεν έχουν εναρμονισθεί με την σύγχρονη νομοθεσία» και «η εφαρμογή στην πράξη από νομικής απόψεως θα δημιουργούσε ένα απίστευτο χάος, εάν τα φαντάσματα του παρελθόντος επέστρεφαν αίφνης στην νομική μας πραγματικότητα». Εκτός των άλλων ο Φεντότοφ, επισημαίνει ότι το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας γράφει ρητά, ότι στη ρωσική επικράτεια, νόμοι και άλλες δικαϊκές πράξεις που έχουν θεσπισθεί πριν τεθεί σε ισχύ το ισχύον Σύνταγμα, εφαρμόζονται εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με το ισχύον Σύνταγμα. Επίσης εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Νομική Ακαδημία της Μόσχας δεν αποτελεί συνέχεια της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ.

Μία διαφορετική προσέγγιση

Ωστόσο, την έκκληση του αρμοδίου της ρωσικής προεδρίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, φαίνεται πως δεν την συμμερίζεται η αρμόδια Συνήγορος του Πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Τατιάνα Μοσκάλκοβα, η οποία μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο της από την Τουρκία, Σερέφ Μαλκότς, εξέφρασε την άποψη ότι η αναμνηστική πλάκα του Στάλιν καλώς τοποθετήθηκε, επειδή «θυμίζει τις διώξεις» (του Στάλιν).

«Μια παρόμοια πλάκα έχουμε και στον χώρο υποδοχής του Υπουργείου Εξωτερικών. Και στην Νομική Ακαδημία της Μόσχας έχει την θέση της, επειδή υπενθυμίζει στους νομικούς πόσο σημαντικό είναι να σέβονται τον νόμο και να μην καταλήγουν σε διώξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή