Σημαντικά κέρδη κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει σε νέα υψηλά έτους, στις 841,34 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη 1,87%. Τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη είχαν εμφανισθεί τελευταία φορά στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 20ής Μαϊου 2015. Ηδη η Αθήνα κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των χρηματιστηρίων παγκοσμίως με βάση την απόδοση, με άνοδο 30,71% από την αρχή του 2017 και αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 10,607 δισ. ευρώ.

Η άνοδος της αγοράς μετοχών πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και τις τοποθετήσεις ξένων στα έντοκα γραμμάτια, όπου σημειώνεται επίσης σημαντική αποκλιμάκωση του επιτοκίου (απόδοσης). Ειδικότερα, στη χθεσινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων η απόδοση έπεσε στο 2,78% (από 2,97% στη δημοπρασία της 7ης Ιουνίου 2017). Ταυτόχρονα, στην εγχώρια πλατφόρμα των κρατικών ομολόγων το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το α’ εξάμηνο του 2014 και διαμορφώθηκε στις 477 μονάδες βάσης, με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο να έχει απόδοση 0,48%.

Οι αποδόσεις των δύο κρατικών ομολόγων, του 2ετούς και του 10ετούς, παρέμειναν σε νέα χαμηλά επίπεδα, αφού αποτυπώνεται το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών ομολόγων, που εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της στις 17 Ιουλίου, αλλά και στο γεγονός ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος Grexit. Ειδικότερα, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου διαπραγματεύθηκε στο 3,35% έναντι 3,40% της προχθεσινής συνεδρίασης, ενώ σταθερή εικόνα σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση παρέμεινε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που διαπραγματεύθηκε στο 5,25%. Μικρή ενίσχυση παρουσίασαν οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων σε σύγκριση με τη προηγούμενη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, η απόδοση του ομολόγου της «Μυτιληναίος» διαπραγματεύθηκε στο 3,05%, του ΟΠΑΠ στο 3,12%, της Sunlight στο 4,11% και της Housemarket στο 4,57%. Στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 79,725 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο κατά 1,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,74%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ (5,45%) και της Lamda Development (4,25%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή