Βουλή: Επιχείρηση ρελάνς Τσίπρα με «όπλο» το παρελθόν

Βουλή: Επιχείρηση ρελάνς Τσίπρα με «όπλο» το παρελθόν

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επιλογή να προσέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας και με ολιγόλεπτη παρέμβασή του να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση, εκ νέου, στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φωφή Γεννηματά, ο πρωθυπουργός επιχείρησε σήμερα να προσδώσει «πολιτικό ενδιαφέρον» στην απονευρωμένη εξαιτίας της προδιαγεγραμμένης εξέλιξής της, κοινοβουλευτική διαδικασία αναφορικά με την προανακριτική έρευνα της υπόθεσης Παπαντωνίου και τα εξοπλιστικά.

Σε μία περίοδο που δέχεται διπλή πίεση, τόσο για την υπόθεση Noor 1 και τις συνομιλίες Καμμένου με ισοβίτη, όσο και μετά τις σημερινές αποκαλύψεις της «Κ» για σχέδιο παράλληλου νομίσματος το 2015, ο κ. Τσίπρας επεδίωξε μια ρητορική ρελάνς με το επιχείρημα του «βεβαρημένου» παρελθόντος της αντιπολίτευσης.

Πρόσφερε δε για πολλοστή φορά πολιτική κάλυψη στο συγκυβερνήτη πρόεδρο των ΑΝΕΛ για την επίμαχη επικοινωνία του με ισοβίτη καταδικασμένο για υπόθεση ναρκωτικών και εμφάνισε τα κόμματα της συγκυβέρνησης ως μοναδικούς εγγυητές της «κάθαρσης» του πολιτικού συστήματος.

Με αφορμή την μη παρουσία του προέδρου της ΝΔ και της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός μίλησε για «απουσία» η οποία όσον αφορά τον κ. Μητσοτάκη είναι –όπως ισχυρίστηκε- δικαιολογημένη καθώς η ΝΔ «δεν θέλει να συζητιούνται τα σκάνδαλα» των περιόδων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, ενώ δήλωσε περίπου έκπληκτος για την μη παρουσία της κυρίας Γεννηματά: «Είναι επιλογή σας να στήσετε την παράταξή σας στα πρόσωπα – αιτίες της κατάρρευσης» είπε αναφερόμενος και στην παρουσία του κ. Κ. Σημίτη στο πρόσφατο συνέδριο, για να προσθέσει, προσδίδοντας προσωπικό χαρακτήρα στην επίθεσή του: «Να είστε εδώ και όχι να το βάζετε στα πόδια, η κυρία Γεννηματά». Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για «πολιτική ελίτ του παλαιού συστήματος που ξέπλενε μαύρο χρήμα», και δήλωσε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε για της επιπτώσεις της τότε αποκληθείσας «χρυσής εποχής». Την μάχη της κάθαρσης, της δικαίωσης, της δικαιοσύνης, δεν την τελειώσαμε ακόμα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για απόδοση δικαιοσύνης και, κυριότερο, για να δημιουργηθούν θεσμικές προϋποθέσεις για οχύρωση και προστασία του πολιτικού συστήματος από πρακτικές παρελθόντος, κατέληξε.

Αντιδράσεις

Οπως ήταν φυσικό, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό όχι μόνο για το περιεχόμενο της παρέμβασής του, αλλά και για το γεγονός ότι με το τέλος της σύντομης ομιλίας του αποχώρησε από την αίθουσα.

«Η κυρία Γεννηματά δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε θέατρα πολιτικής δημαγωγίας. Ο εθνικολαϊκισμός θα παίρνει την απάντηση που του πρέπει», απάντησε πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Α. Λοβέρδος.

«Ο πρωθυπουργός έσπευσε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, έκανε τη δήλωση αυτή, μας «κατακεραύνωσε» δήθεν, και έφυγε χωρίς να ακούσει απάντηση», σχολίασε εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κ. Τζαβάρας. «Σκηνοθετήθηκε μια συμβολική ανθρωποφαγία, στην οποία δυστυχώς ο πρωθυπουργός αρέσκεται» συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Και αφού σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός δεν επιδεικνύει σεβασμό στα δικαστήρια, απευθυνόμενος στην πλειοψηφία ανέφερε: «Μαζευτείτε και συμμορφωθείτε με το Σύνταγμα. Αλλιώς θα δούμε να θεμελιώνεται δεσποτικό, ολοκληρωτικό καθεστώς στο οποίο να είστε σίγουροι ότι θα αντισταθούμε».

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Αθ. Παφίλης έκανε λόγο για την χιλιοπαιγμένη, όπως είπε, παράσταση των αρχαγγέλων της κάθαρσης:

«Πρώτα ήταν ο γαλάζιος αρχάγγελος. Μετά ήταν στο χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα είναι «πολύχρωμος» ο αρχάγγελος». Στο σημείο εκείνο, τον διέκοψε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι «κόκκινο» το χρώμα του αρχάγγελου σήμερα.

«Ας το κόκκινο. Μην προσβάλλεις το χρώμα. Αν θέλατε κόκκινο θα ήσασταν σε άλλο κόμμα», απάντησε αμέσως ο βουλευτής του ΚΚΕ, και αναφερόμενος στην αποστροφή της πρωθυπουργικής ομιλίας περί του ποιός προειδοποιούσε κάποτε για την επερχόμενη καταστροφή στην οικονομία, τόνισε: «Ο πρωθυπουργός μάλλον δεν έχει καλή μνήμη ή δεν τα έχει διαβάσει καλά. Ο τότε Συνασπισμός, πανηγύριζε για την είσοδο στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Μόνο το ΚΚΕ έλεγε ότι επέρχεται η καπιταλιστική κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή