Κωδικός: stress free

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσες φορές δεν μας έχει συμβεί; Να τρώμε όχι γιατί πεινάμε, αλλά γιατί μας… τρώει το άγχος; Νιώθουμε στρες για κάτι που συμβαίνει (ή δεν συμβαίνει) στην επαγγελματική ή στην προσωπική μας ζωή κι έτσι υποκύπτουμε στο πρώτο προφιτερόλ, πακέτο τσιπς, πίτσα ή λουκανικόπιτα που θα βρεθεί στο διάβα μας. Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι το ακριβώς αντίθετο από το προσδοκώμενο: όχι μόνο δεν ηρεμούμε, αλλά και μας κυριεύει περισσότερο άγχος για τις θερμίδες τις οποίες πήραμε. Και, επιπλέον, η κατανάλωση όλων αυτών των δήθεν παρηγορητικών λιχουδιών αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα. Το πάγκρεάς μας θα αναγκαστεί να παραγάγει περισσότερη ινσουλίνη και εκείνη σύντομα θα είναι τόση, που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας θα πέσουν χαμηλά και η πείνα θα επιστρέψει δριμύτερη. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Και όμως, υπάρχουν τροφές που συνδυάζουν δύο οφέλη: και απομακρύνουν το άγχος, και κάνουν καλό στην υγεία μας. Όπως η μαύρη σοκολάτα. Ενώ δεν είναι αθώα από πλευράς θερμίδων (περιέχει 550 θερμίδες ανά 100 γρ.), προκαλεί την έκκριση ενδορφινών και σερετονίνης, ουσιών που έχουν αναλγητικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Επιπλέον, προκαλεί ένα αίσθημα πληρότητας που διαρκεί πολλές ώρες. 

Στο πιάτο –ή στο φλιτζάνι μας– μπορούμε να βάλουμε κι άλλους συμμάχους κατά του στρες. Φτάνει να έχουν τρυπτοφάνη. Πρόκειται για ένα αμινοξύ, πρόδρομο της σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστή με καθοριστική σημασία για την ψυχολογική μας διάθεση – χαλαρώνει το νευρικό μας σύστημα. Τη βρίσκουμε σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, σε ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους (το μαγνήσιο που περιέχουν συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους), σε λαχανικά όπως το λάχανο (πλούσιο σε φυλλικό οξύ, χρήσιμο για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και την καλή του λειτουργία) και σε φρούτα όπως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και οι μπανάνες.

 

Μία μερίδα μπάμιες, παρακαλώ!

→  Στην Ελλάδα δεν μας είναι πολύ οικείο το αβοκάντο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά… Περιέχει τυροσίνη, μια ουσία που βοηθά το σώμα να παραγάγει ντοπαμίνη, γνωστή και ως «νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας». Επίσης, περιέχει περισσότερο φυλλικό οξύ (που, μεταξύ άλλων, βοηθά το νευρικό σύστημα να χαλαρώσει) από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. 

→  Κατά του άγχους δρα και το μαγνήσιο. Και πού το βρίσκουμε; Στη βρόμη, στο καρπούζι, στα στρείδια και στον σολομό, στο μπρόκολο, στα σπαράγγια και στις μπάμιες (είναι και της εποχής), στο σουσάμι και στο φαγόπυρο και, φυσικά, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: ένα φλιτζάνι σπανάκι, για παράδειγμα, μας παρέχει 263 mg μαγνήσιο, δηλαδή το 66% της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως.

→ Κι ένα tip για εύκολη… ανακούφιση από το άγχος: Χαράξτε μια μπανάνα στη μέση και βάλτε ανάμεσα στα δύο κομμάτια της λίγη μαύρη σοκολάτα. Αφήστε το γλυκάκι σας για λίγα λεπτά στον φούρνο, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα, και θα είναι έτοιμο να το απολαύσετε.■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή