Χωρίς την παρουσία ηγετών η διάσκεψη για το Κυπριακό

Χωρίς την παρουσία ηγετών η διάσκεψη για το Κυπριακό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε για μετάβαση των τριών πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων στην Ελβετία, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο των υπο εξέλιξη –για οκτώ ημέρες– διαπραγματεύσεων. Ο κ. Eϊντε είχε ρίξει αυτή την ιδέα στο τραπέζι και την περασμένη Δευτέρα, όταν σχεδόν όλες οι πλευρές επισήμαναν πως δίχως μια μίνιμουμ συμφωνία στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων η παρουσία των ηγετών είτε στο Κραν-Μοντανά είτε στη Γενεύη απλώς θα λειτουργούσε ως επιστέγασμα της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Οι πιέσεις, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να μεταφερθούν σε επίπεδο ηγετών, εντάθηκαν χθες, ενόψει και της σημερινής άφιξης του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στο Κραν-Μοντανά. Σήμερα θα αποφασισθεί, με βάση και τον κύκλο επαφών του γ.γ. του ΟΗΕ, αν θα πάρει μικρή παράταση η διάσκεψη ή θα ολοκληρωθεί αύριο. Εκτός από τον κ. Γκουτιέρες, στο ελβετικό θέρετρο έφθασε χθες το βράδυ η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία είχε διμερή συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Παρά τις πιέσεις και το παιχνίδι των διαρροών που χθες το απόγευμα είχε αγγίξει οργιώδεις διαστάσεις, από την Αθήνα τονιζόταν ότι αναβάθμιση της εκπροσώπησης στο Κραν-Μοντανά μπορεί να σημειωθεί μόνον εφόσον υπάρξει ουσιαστική πρόοδος που θα επιτρέψει τη μετάβαση των ηγετών για επικύρωση της συμφωνίας και όχι εμπλοκή τους σε τεχνικές διαπραγματεύσεις. Από το Λονδίνο, σε συνέχεια της επικοινωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τον Ελληνα ομόλογό της Αλέξη Τσίπρα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως οι δύο πλευρές διαδραμάτισαν «εποικοδομητικό ρόλο» στις έως τώρα διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως η κ. Μέι είπε στον κ. Τσίπρα ότι υπάρχει μια «τεράστια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευθούμε». Η κ. Μέι ανέφερε, επίσης, ότι οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηγεσία και ευελιξία και πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει έναν συμβιβασμό.

Αρχικά οι πληροφορίες περί μετάβασης των κ.κ. Τερέζα Μέι, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ στη Γενεύη, και μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου, διαψεύδονταν, ενώ λίγο αργότερα πηγές από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές τόνιζαν ότι η αναβάθμιση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ηγετών δεν θα πραγματοποιηθεί «ακόμα». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μετάβαση στο επίπεδο των ηγετών είναι πιθανή, δίχως, ωστόσο, να διευκρινίζουν αν κάτι τέτοιο έχει συγκεκριμένη χρονική διάσταση. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζητούσε χθες ψυχραιμία, τονίζοντας ότι ο λαός της Κύπρου πρέπει να κωφεύσει «σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας». Την ίδια στιγμή, πηγές ανέφεραν ότι το κλίμα πιθανής λύσης είναι τεχνητό, χωρίς να έχει γίνει επί της ουσίας συζήτηση για τίποτα.

Η στήριξη μιας εθνικής γραμμής για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αποτελεί, ίσως, το μοναδικό σημείο στο οποίο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Κραν-Μοντανά και όλα όσα συμβαίνουν εκεί. Προχθές, έπειτα από συνεννόηση με τον κ. Κοτζιά, έλαβε εκτενή ενημέρωση για όσα διαμείβονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή