Εξι ανοικτά ζητήματα καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ.

Εξι ανοικτά ζητήματα καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αύριο Παρασκευή αναβλήθηκε η απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Χθες, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, υιοθέτησε με τηλεδιάσκεψη το συμπληρωματικό μνημόνιο, αλλά η επόμενη τηλεδιάσκεψη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει με τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών με σκοπό να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης αναβλήθηκε, καθώς υπάρχουν ακόμα προαπαιτούμενα που δεν έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα βασικά ανοικτά μέτωπα δεν είναι άλλα από τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που αφορούν τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ. Γεωργίου, την ανοικτή υπόθεση των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τα τέσσερα προαπαιτούμενα που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ολοκληρωθούν, έτσι ώστε και αυτό με τη σειρά του να προτείνει στο διοικητικό του συμβούλιο ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Βεβαιότητα ότι όλα θα είναι έτοιμα έως την Παρασκευή εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς στο περιθώριο εκδήλωσης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. «Είμαι 100% σίγουρος», είπε, «ότι προλαβαίνουμε να συμφωνήσουμε μέχρι την Παρασκευή, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης».

Παρόλο που η καθυστέρηση της εκταμίευσης χαρακτηρίζεται από Eυρωπαίους αξιωματούχους «πονοκέφαλος της τελευταίας στιγμής», κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης δεν εκφράστηκε ιδιαίτερη αγωνία για το κατά πόσον η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη με όλες τις εκκρεμότητες ολοκληρωμένες μέχρι την Παρασκευή ή τις αρχές της άλλης εβδομάδας το αργότερο.

Τα δύο θέματα που παραμένουν ανοικτά και είναι άμεσης προτεραιότητας για τους Ευρωπαίους εταίρους είναι η ελληνική κυβέρνηση να δώσει κάτι παραπάνω από διαβεβαιώσεις ότι έχει λυθεί το θέμα με τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμα και τώρα, αφού έγινε η αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη εννέα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών περιμένουν την οριστική απαλλαγή τους. Υπενθυμίζεται ότι τρία από τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ που κινδύνευαν να βρεθούν ενώπιον την ελληνικής Δικαιοσύνης είναι στελέχη της Κομισιόν (ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβένος). Δεύτερο σημαντικό θέμα για τους Ευρωπαίους αποτελεί η κάλυψη των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για την οποία οι θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση τη νομοθετική ρύθμιση που θα τους ικανοποιεί.

Συγχρόνως, υπάρχουν προαπαιτούμενα που ακόμα δεν θεωρούνται ολοκληρωμένα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους ακριβείς δρόμους στους οποίους θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου και η υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης που σχετίζεται με το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών. Για το ΔΝΤ τα παραπάνω πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να μπορέσει να εισηγηθεί στο διοικητικό του συμβούλιο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Από την άλλη, έκλεισε με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το θέμα της συνταγματικότητας των περικοπών των συντάξεων.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε χθες ότι εκκρεμούν κάποια «πολύπλοκα τεχνικά ζητήματα» και ανέφερε συγκεκριμένα την απόφαση για τους μηχανικούς, αλλά και μία ακόμη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή αφορά εφαρμοστικές παρεμβάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (π.χ. για τον τρόπο «κουρέματος» των οφειλών στο Δημόσιο).

Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους θεσμούς και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων θα γίνει τις επόμενες μέρες και αρκετά πριν από τη μεγάλη λήξη πληρωμών προς την ΕΚΤ, ύψους 4 δισ. ευρώ, στις 20 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή