Οροι και προϋποθέσεις για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Οροι και προϋποθέσεις για τη διάσωση της Monte dei Paschi

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για την κρατική διάσωση της προβληματικής Monte dei Paschi και έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος που απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ιταλίας τούς τελευταίους μήνες.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου και μία από τις ισχυρότερες στην Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη 1,2 δισ. ευρώ το 2021, συγκριτικά με ζημίες 3,2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους.

Θα διοχετευθεί κρατική βοήθεια 5,4 δισ. ευρώ, αφού μέτοχοι και ομολογιούχοι χαμηλής εξασφάλισης συνεισφέρουν στη στήριξη της τράπεζας με 4,3 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας αποκτά τον έλεγχο του 70% των μετοχών της Monte dei Paschi και αναλαμβάνει την ευθύνη εκτέλεσης ενός πενταετούς σχεδίου αναδιάρθρωσης, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής χιλιάδων θέσεων εργασίας και της πώλησης δραστηριοτήτων της.

Η Monte dei Paschi θα έχει λάβει καθαρά κεφάλαια 8,12 δισ. ευρώ για τη στήριξή της, μετά τη συμφωνία για την αποζημίωση των λιανικών επενδυτών λόγω παραπειστικής πώλησης ομολόγων. Το ιταλικό Δημόσιο έχει δεσμεύσει 20 δισ. ευρώ μέσα σε μία εβδομάδα για τη διάσωση τριών τραπεζών, συνολικά. Το πακέτο διάσωσης των Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza ανέρχεται σε 17 δισ. ευρώ σε ρευστό και κρατικές εγγυήσεις για την εκκαθάριση των δύο προβληματικών τραπεζών της περιφέρειας Βένετο, με την Intesa Sanpaolo να αναλαμβάνει τον έλεγχο των φερέγγυων δραστηριοτήτων τους.

«Είναι ένα συντηρητικό σχέδιο. Δεν θέτουμε εξωπραγματικούς στόχους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi Μάρκο Μορέλι σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει σχέδιο Β, εννοώντας ότι δεν συζητείται καμία συγχώνευση, αλλά μόνον η λύση της «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης», όπως την ονομάζουν στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν στο Reuters ότι το ιταλικό κράτος θα πρέπει να πουλήσει όλο το ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Monte dei Parchi εντός πέντε ετών.

Αναλυτικότερα, έχουν δρομολογηθεί 5.500 απολύσεις, δηλαδή το ένα πέμπτο του προσωπικού, και θα μπει «λουκέτο» σε 1.400 υποκαταστήματα από 2.000 συνολικά. Οι απολύσεις είναι περισσότερες κατά 2.000 από το προηγούμενο σχέδιο διάσωσης, επισημαίνει ο Νιλ Ανμακ, αναλυτής του Reuters.

Εως το 2021 πρόκειται να διατεθούν σε πώληση προβληματικά δάνεια 28,6 δισ. ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει την εκπλήρωση του στόχου για καθαρά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ έως το 2021.

Ετσι, δίνεται λύση σε ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Ιταλίας και κατ’ επέκταση της εγχώριας οικονομίας, σχολίασαν αναλυτές της Mediobanca. Υπενθυμίζουμε ότι η Monte dei Paschi αναζήτησε κρατική βοήθεια, αφού είχε αποτύχει η απόπειρα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές για την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή