Συλλήψεις μελών της Καμόρα σε Ισπανία και Γερμανία

Συλλήψεις μελών της Καμόρα σε Ισπανία και Γερμανία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΠΟΛΗ. Αστυνομικές δυνάμεις στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία συνέλαβαν 32 υπόπτους για διακίνηση ναρκωτικών και «ξέπλυμα» χρήματος, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά της εγκληματικής οργάνωσης Καμόρα.

Μια υπόθεση ναρκωτικών, πριν από δύο χρόνια, αποτέλεσε το έναυσμα για την έρευνα της εισαγγελίας κατά της μαφίας στη Νάπολη, η οποία οδήγησε στις 32 συλλήψεις σε 3 διαφορετικές χώρες. Σύμφωνα με την Eurojust, υπηρεσία με έδρα στη Χάγη που ασχολείται με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, το συνδικάτο της Καμόρα έχει μεν βάση στη Νάπολη αλλά αποτελεί οργάνωση «ομπρέλα» για αρκετές ακόμα, μικρότερες, εγκληματικές οργανώσεις. Η οργάνωση, με βάση τις δηλώσεις των Αρχών, είναι αρκετά δραστήρια στην Ισπανία, καθώς η Ιβηρική Χερσόνησος έχει στρατηγική σημασία, τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης όσο και επειδή κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η Καμόρα «μπορεί να δραστηριοποιείται εκεί, χωρίς να παρακολουθείται τόσο αυστηρά». Αναλυτές εκτιμούν ότι η Καμόρα στοχεύει να «εποικίσει» την Ισπανία αφού παρέχει και πολλές δυνατότητες για «ξέπλυμα χρήματος». Επίσης, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το Μαρόκο, το οποίο είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς ινδικής κάνναβης παγκοσμίως. Επιπλέον διατηρεί στενούς δεσμούς με τις πρώην αποικίες της στη Λατινική Αμερική, γεγονός που διευκολύνει την είσοδο χασίς και κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό γραφείο της Ισπανίας, από τους 14 συλληφθέντες στη Βαρκελώνη, οι δέκα ήταν Ιταλοί, ενώ ένας ήταν Ισπανός, ένας Χιλιανός, ένας Κολομβιανός και ένας με καταγωγή από τη Βενεζουέλα. Οι ισπανικές αρχές εισέβαλαν σε εστιατόρια, αποθήκες και αρκετές ακόμα τοποθεσίες που πιστεύεται ότι είτε ανήκαν είτε με κάποιον τρόπο συνδέονταν με την εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με την Eurojust, οι συλληφθέντες έστελναν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης στην Ιταλία, και επένδυαν τα κέρδη τους σε κοσμήματα, ακριβά αυτοκίνητα, εστιατόρια και ποδοσφαιρικές ομάδες. Η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε επίσης ότι έγιναν συλλήψεις σε Ιταλία και Γερμανία, ενώ κατασχέθηκε σχεδόν ένας τόνος ναρκωτικών και 5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή