Πύραυλος ικανός να φέρει μεγάλη πυρηνική κεφαλή

Πύραυλος ικανός να φέρει μεγάλη πυρηνική κεφαλή

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανός να μεταφέρει μεγάλη πυρηνική κεφαλή ήταν ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε προχθές από τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει χθεσινό τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας (KCNA).

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, ο ηγέτης του κομμουνιστικού καθεστώτος, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ότι ο νέος βαλλιστικός πύραυλος έρχεται να προστεθεί στο στρατηγικό οπλοστάσιο της χώρας του, που περιλαμβάνει ατομικές βόμβες, βόμβες υδρογόνου και διηπειρωτικούς πυραύλους. Η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ το στρατηγικό της οπλοστάσιο αν οι Αμερικανοί δεν εγκαταλείψουν την επιθετική πολιτική τους, διεμήνυσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας κατέληξε στην εκτίμηση ότι ο βαλλιστικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας ήταν όντως διηπειρωτικός, όπως ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έκανε λόγο για «κλιμάκωση της απειλής», ενώ στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος ήταν σε θέση να φτάσει στην Αλάσκα.

Χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ύστερα από κοινό αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Οι Αμερικανοί αναμενόταν να πιέσουν για πιο σκληρό οικονομικό και διπλωματικό αποκλεισμό της Βόρειας Κορέας, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσφορία του για τη στάση της Κίνας, καταλογίζοντάς της ότι δεν πράττει ό,τι θα όφειλε για να πιέσει την Πιονγιάνγκ. «Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας αυξήθηκε σχεδόν κατά 40% το πρώτο τρίμηνο. Αυτά για την υποτιθέμενη βοήθεια της Κίνας – αλλά θα πρέπει να τους δώσουμε μια ευκαιρία», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter.

Σε μια επίδειξη δύναμης έναντι της Πιονγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας πραγματοποίησαν χθες κοινή άσκηση, με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνιζε την κοινή θέση της χώρας του και της Κίνας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο κορεατικό πρόβλημα.

Στην ίδια εκτίμηση καταλήγει χθεσινό ρεπορτάζ των New York Times, επικαλούμενο πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τζιμ Μάτις, σύμφωνα με την οποία ακόμη και μια περιορισμένη, «χειρουργική» επέμβαση της χώρας του θα μπορούσε να καταλήξει «στο χειρότερο είδος πολέμου που έχουν βιώσει οι περισσότεροι από τους σημερινούς κατοίκους του πλανήτη». «Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει τουλάχιστον δέκα πυρηνικές βόμβες, ίσως πολύ περισσότερες και ότι μπορεί να τις φορτώσει σε πυραύλους ικανούς να πλήξουν το μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέα» αναφέρει το δημοσίευμα. «Εξάλλου, ένα προληπτικό αμερικανικό πλήγμα δεν θα μπορούσε να εξαλείψει το βορειοκορεατικό οπλοστάσιο γιατί πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στα έγκατα βουνών, και πολλοί πύραυλοι είναι κρυμμένοι σε κινητούς εκτοξευτήρες». Πέραν αυτού, «ο Βορράς έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει αμέσως, εκτοξεύοντας πυρηνικούς πυραύλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή