Πλήρη διερεύνηση του Σχεδίου Χ θέλει η Ν.Δ.

Πλήρη διερεύνηση του Σχεδίου Χ θέλει η Ν.Δ.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως δικαίωση στη διακηρυχθείσα θέση της ότι είναι επιβεβλημένη η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθούν πλήρως τα γεγονότα των πρώτων μηνών της διαπραγμάτευσης του 2015, που οδήγησαν στην επιβολή των capital controls, ερμηνεύει η Ν.Δ. τις νέες αποκαλύψεις του κ. Γκλεν Κιμ για την προώθηση του παράλληλου νομίσματος –γνωστού ως Σχεδίου Χ– που σχεδίαζε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και έφερε στη δημοσιότητα χθες η «Κ».

«Δύο χρόνια μετά το αχρείαστο δημοψήφισμα, ο κ. Γκλεν Κιμ αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα σχέδια κυκλοφορίας “κουπονιών” αντί ευρώ», ανέφερε η Πειραιώς σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «νέες διαστάσεις» στο «έγκλημα» που μεθόδευε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Η Ν.Δ. μιλάει για δικαίωση της θέσης της ότι επιβάλλεται να διερευνηθεί πλήρως και μέσω Εξεταστικής το «έγκλημα» που στοίχισε «πολλά δισ. πρόσθετης λιτότητας» και επαναλαμβάνει ότι οι Ελληνες πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Τη θέση της ότι ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση της εν λόγω Εξεταστικής είχε επαναλάβει πριν από μία εβδομάδα, με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ αναφορά έκανε και ο Κυρ. Μητσοτάκης στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα.

Στη Ν.Δ. απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που μεθόδευσαν την οικονομική ασφυξία της χώρας με στοχευμένες κινήσεις και καθοδήγησαν με στοχευμένες δηλώσεις τη φυγή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα».

Στη Βουλή, η ΔΗΣΥ κατέθεσε, διά του κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου, γραπτό αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου να εξετασθούν οι αποκαλύψεις της «Κ» αναφορικά με την υπόθεση του «παράλληλου νομίσματος». «Καθ’ όλη αυτήν την περίοδο (σ.σ. της πρώτης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ο κ. πρωθυπουργός διατεινόταν πως η κυβέρνηση “διαπραγματευόταν σκληρά” με μοναδικό στόχο την “παραμονή της χώρας στο ευρώ”, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται πως η ομάδα του, με επικεφαλής τον κ. Βαρουφάκη και υπό την καθοδήγηση του κ. Γκλεν Κιμ, απεργαζόταν μυστικά την έξοδο της χώρας από το ευρώ», αναφέρεται στην επιστολή του κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος, αφού τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο πως η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί μέσα από φήμες, δημοσιεύματα, ομιλίες, αρθρογραφίες κ.λπ.», προσέθεσε ότι «το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαριστεί με τον επισημότερο και τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, μέσα στο Κοινοβούλιο». Ζητεί, μάλιστα, η πρόσκληση προς τους κ. Βαρουφάκη, Τσακαλώτο και Κιμ για ενημέρωση της Βουλής αναφορικά με τους σχεδιασμούς για εισαγωγή «παράλληλου νομίσματος» να επεκταθεί στην περίοδο από 26 Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα.

Οι βουλευτές της ΔΗΣΥ Γ. Κουτσούκος και Θ. Παπαθεοδώρου κατέθεσαν για το θέμα ερώτηση προς τους κ. Τσακαλώτο και Κοντονή. Το Ποτάμι έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «ομολογία συντεταγμένου τυχοδιωκτισμού» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ερώτηση προς τον υπ. Οικονομικών κατέθεσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης, ο οποίος ζητεί να ενημερωθεί για τη θέση του κ. Τσακαλώτου επί του σχεδίου για το «δημοσιονομικό νόμισμα», για τις αρμοδιότητες του κ. Κιμ σήμερα και για την ιδιότητα με την οποία συμμετείχε στην πρόσφατη ημερίδα του ιταλικού Κοινοβουλίου, όπου έγιναν οι αποκαλύψεις που αναφέρονται στο δημοσίευμα της «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή