Εγκρίθηκε η πώληση της «Σελόντα» από τα Δ.Σ. των τραπεζών

Εγκρίθηκε η πώληση της «Σελόντα» από τα Δ.Σ. των τραπεζών

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονη κινητικότητα διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες στην υπόθεση της πώλησης της «Σελόντα», μετά το «πράσινο φως» που έχουν δώσει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τη ρευστοποίηση της συμμετοχής τους στην εταιρεία, η οποία ανέρχεται σε 79,62%. Εως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, o οίκος Lazard, που έχει αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου πώλησης, αναμένεται να εκδώσει το ενημερωτικό δελτίο με τις δημόσιες πληροφορίες για τον επικείμενο διαγωνισμό, ενώ η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2018, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν θα προκύψουν έκτακτες καταστάσεις.

Τα επόμενα βήματα που προβλέπονται μετά την έκδοση του ενημερωτικού δελτίου με τις δημόσιες πληροφορίες είναι η υπογραφή συμφωνίας εχεμύθειας ανάμεσα στη Lazard και σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εξαγορά, ενώ μετά τα τέλη Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι προσφορές μπορεί να αφορούν και τις δύο εναλλακτικές: την εξαγορά δηλαδή μόνο της «Σελόντα» ή μαζί και της έτερης αναδιαρθρωμένης εταιρείας του κλάδου της «Νηρεύς», όπου η συμμετοχή των τραπεζών ανέρχεται σε 75,93%.

Αν και σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον ακόμη και από διψήφιο αριθμό επενδυτών, κύκλοι που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων εκτιμούν ότι στην τελική φάση οι δεσμευτικές προσφορές να περιοριστούν σε μόλις δύο. Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν ο οικονομικός και ο νομικός έλεγχος από τους επενδυτές που θα έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές.

Αυτό που επιχειρείται είναι να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η σχετικά θετική συγκυρία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή τόσο στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών όσο και συνολικότερα στην ελληνική οικονομία. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η τιμή στο λαβράκι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η τιμή της τσιπούρας είναι μεν μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, κινείται όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επιπλέον, η αγορά θεωρεί μοναδική ευκαιρία την πώληση μεγάλου μέρους ενός κλάδου εξαιρετικά εξωστρεφούς (το 80% της παραγωγής εξάγεται), με τις εταιρείες που είναι προς πώληση να διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία αρχίζει να αποκαθίσταται και η Ελλάδα να γίνεται πιο ελκυστική.

Εξάλλου, μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους, τόσο η «Σελόντα» όσο και η «Νηρεύς» όχι μόνο εισήλθαν στον «ενάρετο κύκλο», αλλά έχουν μπει και σε τροχιά ανάπτυξης. Το 2016, οι πωλήσεις της «Σελόντα» διαμορφώθηκαν σε 167,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2015, ενώ ο όμιλος παρουσίασε λειτουργικά κέρδη 19,38 εκατ. ευρώ έναντι 11,6 εκατ. ευρώ το 2015. Η «Νηρεύς» είχε κύκλο εργασιών το 2016 197,8 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 27,3 εκατ. ευρώ.

«Οι τράπεζες έχουν κάνει καλή διαχείριση. Απλώς χρειαζόμαστε φρέσκα κεφάλαια για επενδύσεις, έτσι ώστε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τα ποιοτικά πλεονεκτήματα που έχουν οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες», δήλωσε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Σελόντα» Μιχάλης Παναγής.

Αυξήθηκαν 17% οι εξαγωγές ψαριών το 2016

Το 2016 εξελίχθηκε σε θετική χρονιά για τις ελληνικές εξαγωγές ψαριών, καθώς ο όγκος τους σε σύγκριση με το 2015 αυξήθηκε κατά 17% και ξεπέρασε τις 83.000 τόνους. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), η αύξηση των εξαγωγών προς ορισμένες αγορές έφτασε το 32%. Η αξία των εξαγωγών εκτιμάται ότι υπερέβη τα 433 εκατ. ευρώ, με τις τιμές να είναι υψηλότερες από αυτές των τουρκικών ψαριών έως και 1 ευρώ ανά κιλό. Ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών, συγκεκριμένα το 47%, κατευθύνθηκε και το 2016 στην ιταλική αγορά. Ακολουθούν η Ισπανία, που απορρόφησε το 16%, η Γαλλία το 11%, η Πορτογαλία το 10%, η Ολλανδία το 4%, η Γερμανία το 3% και το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης το 3%.

Κυριότερος ανταγωνιστής της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας θεωρείται η τουρκική, με τις εταιρείες της γειτονικής χώρας να έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές επενδύσεις, λαμβάνοντας μέχρι πρόσφατα και σημαντικές ενισχύσεις από το κράτος. Το τελευταίο στοιχείο επέτρεπε να ρίχνουν τις τιμές στις διεθνείς αγορές και έτσι η τουρκική παραγωγή ψαριών κατέστη πιο ανταγωνιστική, κατακτώντας ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια. Μεταξύ των επενδυτών που φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της «Σελόντα» συγκαταλέγεται η τουρκική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών «Kilic». Ελληνες εκπρόσωποι του κλάδου, πάντως, επισημαίνουν στην «Κ» ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πλαίσιο της επικείμενης διαδικασίας πώλησης για το ποια στοιχεία, κυρίως πάγια, θα γνωστοποιηθούν σε ξένους στρατηγικούς επενδυτές, διότι δεν αποκλείεται απλώς να ενδιαφέρονται να πάρουν πληροφορίες για λόγους ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή