ΕΛΛΑΔΑ

Χώρος εστίασης, κτίριο της «Αττικό Μετρό»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Θετικό ως προς τη μετατροπή κτιρίου της «Αττικό Μετρό» σε χώρο εστίασης είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο σε μια μακρά και πολύπλοκη υπόθεση, με επίκεντρο ένα διατηρητέο στην πλατεία Μοναστηρακίου που απαλλοτριώθηκε το 1992 από την «Αττικό Μετρό» για να στεγάσει υπηρεσίες της. Οπως αποφάνθηκε το ΝΣΚ στη γνωμοδότησή του (η οποία πρέπει να γίνει αποδεκτή από το κράτος, ώστε να έχει νομική ισχύ), η συγκεκριμένη χρήση επιτρέπεται από το πλαίσιο που διέπει την περιοχή.

Το κτίριο, στη συμβολή των οδών Ερμού και Αθηνάς, απαλλοτριώθηκε από την «Αττικό Μετρό» το 1992 και έναν χρόνο αργότερα χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Το 2002, με απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, εγκρίθηκαν ειδικοί όροι δόμησης για τη μετατροπή του σε κτίριο γραφείων της «Αττικό Μετρό»: προστέθηκαν δύο όροφοι σε ύψος και κατασκευάστηκε, σε επέκτασή του, νέο πενταώροφο κτίριο και το 2003 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια. Οι εργασίες όμως ξεκίνησαν το 2015 και αφορούσαν στη μετατροπή του ισογείου και του υπογείου σε χώρο εστίασης (φούρνος, εργαστήριο, αναψυκτήριο και χώρος εστίασης). Οπως αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελία, η «Αττικό Μετρό» προχώρησε σε συμφωνητικό εκμίσθωσης του κτιρίου σε ιδιώτη, έχοντας εγκρίνει νέες μελέτες για τη μετατροπή του κτιρίου, χωρίς να έχει εκδώσει νέα οικοδομική άδεια. Στην υπόθεση ενεπλάκη η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, που διέταξε την παύση των εργασιών, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης (που υποστήριξαν στο πόρισμά τους την πολεοδομία, διαπιστώνοντας σοβαρές παρατυπίες στον τρόπο που η μετατροπή δρομολογήθηκε). Τον Ιανουάριο του 2017 το ΥΠΕΝ (κατόπιν αιτήματος της εταιρείας που μίσθωσε το ακίνητο) απευθύνθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ζητώντας να ξεκαθαρίσει αν η μετατροπή τμήματος του κτιρίου σε χώρο εστίασης επιτρέπεται, καθώς η επέκταση του κτιρίου είχε επιτραπεί με σκοπό να γίνει γραφεία της «Αττικό Μετρό».

Εξετάζοντας το πολεοδομικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή Ψυρρή (αρ. γνωμοδότησης 114/2017) το Γ΄ Τμήμα του ΝΣΚ έκρινε ότι πρέπει να επιτραπεί. Οπως επισημαίνει, ο όρος που υπήρχε στη νομοθετική ρύθμιση («στο κτίριο επιτρέπονται οι χρήσεις γραφείων της «Αττικό Μετρό») δεν μπορεί να εμποδίσει τη μετατροπή του ισογείου σε χώρο εστίασης, καθώς αυτό επιτρέπεται από το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής. Επιπλέον επισημαίνεται ότι το ισόγειο του κτιρίου σύμφωνα με την πράξη χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου ήταν στο παρελθόν κατάστημα, επομένως ο αποκλεισμός της χρήσης αυτής σήμερα «θα αποτελούσε αντίφαση, τουλάχιστον όσον αφορά το ισόγειο του διατηρητέου».

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ, εφόσον γίνει αποδεκτή από το ΥΠΕΝ, ανοίγει τυπικά τον δρόμο για τη μίσθωση του ισογείου για τη συγκεκριμένη χρήση. Ωστόσο η (εποπτευόμενη από το ΥΠΟΜΕΔΙ) «Αττικό Μετρό» θα πρέπει να εκδώσει νέα οικοδομική άδεια για τις απαραίτητες εργασίες, όπως υπέδειξαν πέρυσι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Δημόσιας Διοίκησης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ