Συνέχεια του εμπάργκο στο Κατάρ

Συνέχεια του εμπάργκο στο Κατάρ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Μία ακόμη γέφυρα πιθανού συμβιβασμού, στη σοβαρή κρίση που μαίνεται εδώ και ένα μήνα ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ανατινάχθηκε χθες στο Κάιρο. Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της χαρακτήρισαν «κενή περιεχομένου» την απάντηση του Κατάρ στα 13 αιτήματα που είχαν διατυπώσει και στα οποία περιλαμβανόταν, μεταξύ άλλων, η αξίωση να κλείσει το ενοχλητικό για τους μονάρχες του Κόλπου παναραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Το πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ θα συνεχιστεί μέχρις ότου το Κατάρ βελτιώσει τις πολιτικές του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπεΐρ, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Κάιρο.

«Η απάντηση που πήραμε ήταν συνολικά αρνητική και κενή περιεχομένου», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης των τεσσάρων. «Είναι μια απάντηση που δεν αναγνωρίζει τη βαρύτητα της κατάστασης».

Οι τέσσερις χώρες ζητούν από το Κατάρ να αναπροσανατολίσει την εξωτερική του πολιτική, προσαρμόζοντάς τη στη δική τους και παύοντας να χρηματοδοτεί αντιμοναρχικά ισλαμιστικά κινήματα όπως τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Επίσης, ζητούν να κλείσει η τουρκική βάση που βρίσκεται στο Κατάρ και να ψυχρανθούν οι σχέσεις της Ντόχα με την Τεχεράνη.

Το Κατάρ χαρακτήρισε χθες τη στάση των τεσσάρων χωρών «ξεκάθαρα επιθετική» και υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εις βάρος του «ήταν σαφώς σχεδιασμένες κατά τρόπο ώστε να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για το Κατάρ στη Δύση». Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, είπε ότι η Ντόχα εξακολουθεί να ζητεί εκτόνωση της κρίσης μέσω διαλόγου, «παρά τον χωρισμό 12.000 οικογενειών (από το κλείσιμο των συνόρων) και παρά την πολιορκία που είναι σαφώς επιθετική ενέργεια και παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες». «Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, οι χώρες που μας αποκλείουν ζητούν να παραδώσουμε την κυριαρχία μας για να  άρουν την πολιορκία, κάτι που δεν θα κάνουμε ποτέ», προσέθεσε.

Πλάι στη Σαουδική Αραβία, κεντρικό ρόλο στην πολιτική απομόνωσης του Κατάρ παίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, χαρακτήρισε χθες το Κατάρ χώρα που ενδιαφέρεται «για την καταστροφή, για την υποκίνηση, για τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία». Ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σαμέχ Σούκρι, είπε ότι το αίμα των Αιγυπτίων στρατιωτών δεν έχει χυθεί μάταια, αναφερόμενος στις αιματηρές επιθέσεις που δέχονται οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας από εξτρεμιστές, για την στήριξη των οποίων θεωρεί υπεύθυνη την Ντόχα.

Παράλληλα, η ανακοίνωση του Κατάρ, προχθές, ότι ανεβάζει την ημερήσια παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 30%, είναι μια ένδειξη ότι η χώρα ετοιμάζεται για μακροχρόνιες προστριβές. Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και ο δεύτερος σημαντικότερος εξαγωγέας φυσικού αερίου μετά τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή