ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Τραμπ: Θα απαντήσουμε με ηχηρό τρόπο στην απειλή από τη Βόρεια Κορέα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Νέα προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα μετά την εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου έστειλε από την Βαρσοβία ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια ομιλίας του είπε πως «κάτι θα πρέπει να γίνει με τη Βόρεια Κορέα» και ότι «οι ΗΠΑ θα παρατηρήσουν τη στάση της τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Εξάλλου, σημείωσε πως «οποιοδήποτε έθνος εκτιμά την ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να δείξει ανοχή στα χημικά όπλα».

Παράλληλα κάλεσε όλα τα κράτη «να αποδείξουν δημόσια στη Βόρεια Κορέα ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την πολύ κακή συμπεριφορά της» προειδοποιώντας ότι «οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δυνατά στην απειλή που προέρχεται από τη χώρα αυτή».

Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η Πολωνία αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας, λίγο πριν παρευρεθεί στη σύνοδο των ηγετών του G20 στο Αμβούργο το Σαββατοκύριακο. Η θερμή υποδοχή που έχουν ετοιμάσει οι Πολωνοί για τον πρόεδρο έχει στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο κρατών. «Για τη χώρα μας, η επίσκεψη του Τραμπ είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντική» ανέφερε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος Ντούντα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας ότι «θα έχει ιστορικό χαρακτήρα στο σύνολό της».

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι ο Ντ. Τραμπ επέλεξε την Πολωνία ως πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο πρόεδρος Ντούντα ανέφερε ότι «είμαστε απλά μια σημαντική χώρα σ’ αυτή τη περιοχή. Είμαστε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές, ηγέτιδα δύναμη στην ανατολική Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ έρχεται σε μας, διότι το βλέπει αυτό και το καταλαβαίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Η ασφάλεια και η ενέργεια είναι τα βασικά σημεία συζήτησης των δύο πλευρών με τη Βαρσοβία να ζητεί εντονότερη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή ως απάντηση στη ρωσική προκλητικότητα.

«Διακυβεύεται το μέλλον του δυτικού πολιτισμού»

Στην ομιλία που είναι προγραμματισμένο να εκφωνήσει στη Βαρσοβία, ο Τραμπ πρόκειται να δηλώσει ότι διακυβεύεται το μέλλον του δυτικού πολιτισμού, προειδοποιώντας κατά των απειλών «της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

«Διότι, όπως μας υπενθυμίζει η εμπειρία της Πολωνίας, η άμυνα της Δύσης τελικά εναπόκειται όχι μόνο στα μέσα, αλλά επίσης και στη θέληση των κατοίκων της να υπερισχύσουν», πρόκειται να πει ο Τραμπ, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφερόμενος στη διπλή εισβολή που υπέστη η χώρα το 1939 από τη Σοβιετική Ένωση και τη Ναζιστική Γερμανία. 

«Η ιστορία της Πολωνίας είναι η ιστορία ενός λαού που ποτέ δεν εγκατέλειψε την ελπίδα, που ποτέ δεν καταβλήθηκε, που ποτέ δεν ξέχασε ποιος είναι», θα τονίσει ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο Τραμπ από την ιστορική πλατεία Κρασίνσκι της Βαρσοβίας θα παρουσιάσει μια Δύση αντιμέτωπη με υπαρξιακές απειλές, όπως η τρομοκρατία, η γραφειοκρατία και η αλλοίωση των παραδόσεων.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να τονίσει τις κοινές του αξίες με το συντηρητικό εθνικιστικό κυβερνών κόμμα της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνης (PiS).

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ