Τα φτωχά κράτη πιο (κυβερνο)ασφαλή

Τα φτωχά κράτη πιο (κυβερνο)ασφαλή

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Η προσέγγιση της Σιγκαπούρης όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια αγγίζει την τελειότητα. Την ίδια στιγμή που πολλά εύπορα κράτη έχουν σημαντικά κενά στις άμυνές τους, πολλά πιο φτωχά κράτη τούς δείχνουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Αυτά δείχνει μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο πλούτος φαίνεται να είναι αυτός που γεννά την κυβερνητική εγκληματικότητα, ενώ δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ενισχύει την κυβερνοασφάλεια και οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο, ανέφερε η Διεθνής Ενωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ.

«Υπάρχει ένα σαφές χάσμα ανάμεσα στα διάφορα κράτη όσον αφορά στην επίγνωση, την κατανόηση, τη γνώση και τελικά την ικανότητα ανάπτυξης των στρατηγικών δυνατοτήτων και προγραμμάτων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Κυβερνοασφάλειας, αλλά τα υπόλοιπα κράτη που κατέλαβαν υψηλές θέσεις στον δείκτη ήταν μικρά ή ήταν αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Τα υπόλοιπα κράτη που περιλαμβάνονται στα πρώτα δέκα ήταν η Μαλαισία, το Ομάν, η Εσθονία, ο Μαυρίκιος, η Αυστραλία, η Γεωργία, η Γαλλία και ο Καναδάς. Η Ρωσία κατατάχθηκε στην 11η θέση, η Ινδία στην 25η, μία θέση πάνω από τη Γερμανία, και η Κίνα στην 34η θέση.

Προκειμένου να καταταχθούν τα κράτη ελήφθησαν υπόψη οι νομικοί, τεχνικοί και οργανικοί θεσμοί τους, οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ικανότητες και η συνεργασία τους στα δίκτυα διανομής πληροφοριών.

«Η κυβερνοασφάλεια είναι ένα σύστημα όπου οι νόμοι, οι οργανωτικές δομές, η συνεργασία και η τεχνική αρτιότητα πρέπει να είναι εναρμονισμένα προκειμένου να είναι πιο επιτυχή», αναφέρει η έκθεση.

Επίσης επισημαίνεται ότι σημαντική είναι η θέσπιση εθνικού σχεδίου δράσης, κάτι το οποίο έχει κάνει μόλις το 50% των χωρών.

Ανάμεσα στα κράτη που κατέγραψαν καλύτερη πορεία από την οικονομική τους κατάσταση είναι η Βόρεια Κορέα που κατέλαβε την 57η θέση, τρεις θέσεις ψηλότερα από την πολύ πλουσιότερη Ισπανία.

Aλλά και τα μικρότερα και πλούσια κράτη δεν τα κατάφεραν καλά, με την Ανδόρα, το Μονακό και το Λιχτενστάιν να καταλαμβάνουν θέσεις στο δεύτερο μισό της κατάταξης. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το Βατικανό κατέλαβε μόλις την 186η θέση ανάμεσα στις 195 χώρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή