3.500 δωρεάν συνεδρίες στήριξης καρκινοπαθών

3.500 δωρεάν συνεδρίες στήριξης καρκινοπαθών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επεξεργαστούν το άγχος τους. Να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη. Να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις σχέσεις τους. Με αυτά τα τρία αιτήματα προσέρχονται οι ασθενείς στο Κέντρο Ημέρας για την Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, που λειτουργεί από το 2001 προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης σε καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους.

Από τις αρχές του 2017 μέχρι και τον Μάιο, έχουν πραγματοποιηθεί στο ΚΗΨΥΑΚ 3.418 θεραπευτικές συνεδρίες, η πλειονότητα των οποίων (65%) αφορά σε ασθενείς και οι υπόλοιπες σε συγγενείς και οικεία πρόσωπα ασθενών. «Η νόσος του καρκίνου δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Οσοι έχουν νοσήσει γνωρίζουν καλύτερα τι αποθέματα δυνάμεων –ψυχικών και σωματικών– απαιτούνται», σημειώνει ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Δημήτρης Σακελλάρης. «Είναι λογικό κάποιος –είτε βιώνει τον καρκίνο προσωπικά είτε μέσω ενός κοντινού του προσώπου– να ζητεί βοήθεια όχι μόνο ιατρική, αλλά και στο κομμάτι της διαχείρισης των δύσκολων και πρωτόγνωρων συναισθημάτων που γεννάει μια τέτοια δοκιμασία, ώστε να μπορέσει να την αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα».

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας είναι γυναίκες (82%). Οι περισσότεροι είναι 50-64 ετών (37%), ενώ ακολουθούν οι 35-49 (34%). Η διάγνωση που συναντάται πιο συχνά είναι ο καρκίνος του μαστού (42%), οι γυναικολογικοί καρκίνοι (10%), ο καρκίνος του εντέρου (8%) και του πνεύμονα (8%).

Τόσο οι ασθενείς όσο και το οικείο περιβάλλον αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη σε διάφορες φάσεις της νόσου. Οι περισσότεροι από αυτούς που απευθύνονται στο Κέντρο Ημέρας (42%) αναζητούν βοήθεια κατά τη φάση της χημειοθεραπείας. Αρκετοί έρχονται ενώ βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ανακοίνωσης της διάγνωσης είτε σε φάση υποτροπής και σπανιότερα όσοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο της ασθένειας. Το αρχικό αίτημα των ασθενών είναι να υποστηριχθούν στο να επεξεργαστούν το άγχος τους (45%), την κατάθλιψη (25%), προβλήματα σχέσεων και κοινωνικές δυσκολίες (12%).

Το ΚΗΨΥΑΚ λειτουργεί από το 2001 στο κέντρο της Αθήνας (Φιλελλήνων 34, 2ος όροφος) παρέχοντας δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία.

Οπως τονίζουν οι ειδικοί, η σημασία της ψυχολογικής παραμέτρου στην πορεία των ογκολογικών νοσημάτων έχει γίνει πλέον ευρέως αποδεκτή. Η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών συμβάλλει στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των σωματικών θεραπειών και βοηθάει στην καλύτερη εξέλιξη της νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή