Βατικανό: Πέθανε ο Χοακίν-Ναβάρο Βαλς, η «φωνή» του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ επί 22 χρόνια

Βατικανό: Πέθανε ο Χοακίν-Ναβάρο Βαλς, η «φωνή» του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ επί 22 χρόνια

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο πρώτος λαϊκός που διορίσθηκε ποτέ στη θέση του εκπροσώπου του Βατικανού, Χοακίν Ναβάρο-Βαλς. Ο Βαλς ήταν ψυχίατρος αλλά ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα και πρώην δημοσιογράφος. 

Ηταν επίσης μέλος του Opus Dei, ενός συντηρητικού θεσμού με επιρροή στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου του ποντιφικάτου του Ιωάννη Παύλου 2ου, που σηματοδοτήθηκε από τη μακρά ασθένεια του επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας, ο Χοακίν Ναβάρο-Βαλς είχε γίνει η σχεδόν μοναδική πηγή πληροφοριών του Βατικανού.

Είχε εγκαταλείψει τα καθήκοντά του 15 μήνες μετά τον θάνατο του μέντορά του, του Ιωάννη Παύλου 2ου, και είχε αντικατασταθεί από τον πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, έναν ιταλό Ιησουίτη που έμεινε στη θέση αυτή δέκα χρόνια. Τη διεύθυνση της υπηρεσίας Τύπου του Βατικανού έχει εδώ και έναν χρόνο ένας αμερικανός πρώην δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου Fox News,ο Γκρεγκ Μπερκ, ο δεύτερος λαϊκός του Opus Dei που κατέχει τη θέση αυτή.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή