Φωτογραφία αναζωπυρώνει τις εικασίες για το τέλος της θρυλικής αεροπόρου Αμέλια Ερχαρτ

Φωτογραφία αναζωπυρώνει τις εικασίες για το τέλος της θρυλικής αεροπόρου Αμέλια Ερχαρτ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μύθος της πρωτοπόρου αεροπόρου Αμέλια 'Ερχαρτ αρνείται να πεθάνει, 80 χρόνια μετά τη μυστηριώδη εξαφάνισή της ενώ πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όμως, μία θολή και μακρινή λήψη φωτογραφίας, που κυκλοφορεί τελευταία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την πιθανή τύχη της αεροπόρου, παρά τις επιφυλάξεις των ειδικών.

Η φωτογραφία που ανακαλύφθηκε στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ και παρουσιάσθηκε σε ερευνητική εκπομπή του History Channel, έχει τίτλο «Ατόλη Τζαλουΐτ» και απαθανατίζει ένα πρόσωπο που κάθεται με γυρισμένη την πλάτη στον φακό, σε προκυμαία των Νήσων Μάρσαλ.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ βασιζόμενοι στα περιστασιακά πειστήρια της φωτογραφίας υπαινίσσονται πως πρόκειται για την Αμέλια Έρχαρτ.

«Πιστεύουμε πως ένα σκάφος του Ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού, τη μετέφερε στη Σαϊπάν, στις Μαριάνες νήσους, όπου και απεβίωσε στη διάρκεια της αιχμαλωσίας της», δήλωσε στο δίκτυο NBC, ο παραγωγός του προγράμματος, Γκάρι Ταρπίνιαν.

Οι αιτιάσεις των παραγωγών δεν επιβεβαιώθηκαν από την ιαπωνική κυβέρνηση, στα αρχεία της οποίας δεν βρέθηκε καμιά σχετική καταχώρηση, ενώ κι άλλοι ειδικοί, όπως η Ντόροθι Κοχρέιν, του τομέα αεροναυτικής του Εθνικού Μουσείου Αεροπορίας Σμιθσόνιαν, αποκλείει ότι πρόκειται για την αμερικανίδα αεροπόρο. «Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί σε κανέναν το δικαίωμα να ονειρεύεται», σχολίασε η ίδια.

Η Αμέλια Έρχαρτ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αεροπόρους της Ιστορίας, καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό για να πετάξει πάνω από τον Ειρηνικό.

Η τελευταία της πτήση πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου 1937, οπότε απογειώθηκε από το Λάε στη Νέα Γουινέα για να ολοκληρώσει το τελευταίο σκέλος του εγχειρήματός της, για τον γύρο του κόσμου με το αεροσκάφος της. Όμως το δικινητήριο αεροπλάνο της, Lockheed Electra, εξαφανίσθηκε σε κάποιο σημείο του Ειρηνικού και οι σοροί των δύο επιβαινόντων ουδέποτε ανακαλύφθηκαν.

Οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν στην εκδοχή της πτώσης στη θάλασσα, όμως αρκετοί είναι εκείνοι που πιθανολογούν ότι η αεροπόρος ή αιχμαλωτίσθηκε από τους Ιάπωνες ή αυτοκτόνησε, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι κατόρθωσε να φθάσει στην κοραλλιογενή ατόλη του Νικουμαρόρο, ένα απόμερο τμήμα των Νήσων Κιριμπάτι, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το επίκεντρο των ερευνών για τον εντοπισμό της.

Όμως 80 χρόνια μετά την εξαφάνισή της, κανείς δεν έχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή