Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Η ψυχιατρική και το (ελληνικό) Δημόσιο

Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της Κυριακής 2 Ιουλίου και στο άρθρο «Εισφορές Σκανδιναβίας - Παροχές Σουδάν», η συνεργάτις σας καταλήγει στην τελευταία παράγραφο: «Και έτσι θα αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα της παράνοιας που επικρατεί σήμερα και σε αυτόν τον τομέα, από πλευράς επιβαρύνσεων» (προφανώς οι αναγνώστες σας). Δεν νομίζω ότι επικρατεί καμία παράνοια, από πλευράς επιβαρύνσεων. Το ελληνικό Δημόσιο είναι απολύτως συνεπές με τον εαυτό του. Ο λόγος υπάρξεώς του είναι πρωτίστως να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του υπερμεγέθους πληθυσμού του, καθώς και των άθλιων πολιτικών του προϊσταμένων. Οι σημερινοί βεβαίως είναι οι αθλιότεροι από τους κατά καιρούς προκατόχους τους. Και είναι οι αθλιότεροι, γιατί έχουν ως μόνον προορισμό τους να διατηρούν  (με τα χρήματα των αγρίως φορολογουμένων ραγιάδων) τους κομματικούς στρατούς που θα εξασφαλίζουν την εσαεί επανεκλογή τους. Αυτή είναι η κατάρα αυτής της χώρας κι από αυτήν δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγούμε, ως φαίνεται, εμείς οι πολίτες της.

Αλεξανδρος Ιωαννιδης, Συνταξιούχος ψυχίατρος

Οι μπαταχτσήδες πατάνε γκάζι

Κύριε διευθυντά
Οταν σε μια χώρα δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες δικαίου, η χώρα αυτή δεν έχει μέλλον. Και όταν μια κυβέρνηση, προκειμένου να παρακάμψει τις αδυναμίες της, παραβιάζει κατάφωρα το κοινό περί δικαίου αίσθημα, είναι ανίκανη και επικίνδυνη για τη χώρα.

Αυτό συνέβη δυστυχώς στη χώρα μας. Η κυβέρνηση προχώρησε αρχικά σε μια σωστή απόφαση, την οποία έπρεπε να έχουν πάρει προ πολλού οι διάφορες κυβερνήσεις, αλλά και η ίδια. Στην εξακρίβωση δηλαδή όλων εκείνων των παράνομων και ασυνείδητων που κυκλοφορούν τα αυτοκίνητά τους ανασφάλιστα και στην υποχρέωσή τους να τα ασφαλίσουν, παράλληλα με την επιβολή προστίμου για τη μέχρι τώρα παρανομία τους.

Είναι λογικό στην εφαρμογή αυτής της απόφασης να υπάρχουν λάθη και αδυναμίες, οι οποίες όμως μπορούν να διορθωθούν με κάποια ταλαιπωρία έστω εκείνων που θίγονται, πράγμα αναπόφευκτο και σύνηθες για κάθε νέο μέτρο που λαμβάνεται. Είναι επίσης εύλογο και σύνηθες όλοι οι θιγόμενοι να καταφεύγουν στα ΜΜΕ, τα οποία, επίσης δυστυχώς, προβάλλουν υπερβολικά τις περιπτώσεις αυτές, ενώ συνήθως δεν προβάλλουν τη δικαιοσύνη που απονέμεται με κάποιο σωστό μέτρο και τα καλά που έχει.

Ετσι η κυβέρνηση, θέλοντας να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις των λανθασμένων εφαρμογών του μέτρου, και μάλιστα σε συνεδρίαση του κυβερνητικού της συμβουλίου, αντί να λάβει μέτρα διευκόλυνσης των θιγομένων, πήρε την αδιανόητη απόφαση να εξισώσει όλους, παράνομους και αδικημένους, και να χαρίσει σε όλους τα πρόστιμα, επιβραβεύοντας έτσι τους παράνομους που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία! Το γεγονός δεν θα είχε μεγάλη σημασία, εάν συνέβαινε μόνο στην περίπτωση αυτή και δεν ήταν ο κανόνας για τη χώρα μας, όπως γίνεται π.χ. με τα αυθαίρετα, με τους φοροφυγάδες, με τους μπαταχτσήδες, με όσους δεν πληρώνουν κανονικά δόσεις και εισφορές κ.λπ.

Ετσι όμως δεν μπορεί να πάει ποτέ μπροστά αυτή η χώρα, και είναι καιρός να αλλάξουν τακτική και τα ΜΜΕ στο θέμα αυτό και να μην προβάλλουν υπερβολικά και κατ’ επιλογήν μόνο τις διάφορες ακραίες περιπτώσεις αδικιών που μπορούν να προκύψουν από κάποιο σωστό κατά τα άλλα μέτρο.

Ιωαννης Κουλουρης, Δρ μηχ/γος - ηλ/γος ΕΜΠ

Εμείς, τα σκουπίδια και οι εταίροι μας

Κύριε διευθυντά
Ζήσαμε άλλη μία πράξη του διαχρονικού δράματος των σκουπιδιών στη χώρα μας. Δεν έφθασαν τόσες δεκαετίες εντός Ε.Ε. Δεν παραδειγματίστηκαν οι πολιτικοί μας, τεθνεώτες και νυν, από τη μακρά παραμονή τους σε πολιτισμένες χώρες, όπου το θέμα είναι λυμένο με σύγχρονες μεθόδους. Παρά τα όσα είδαν και βίωσαν εκεί, ήλθαν εδώ και αφομοιώθηκαν στον πολιτικό χυλό που μας κυβερνάει. Και δεν τόλμησαν να κάνουν τα αυτονόητα, όσα γίνονται στον πολιτισμένο κόσμο. Δεν ντρέπονται με το αίσχος να θάβουμε το 80% των σκουπιδιών μας, ενώ π.χ. η Σουηδία θάβει μόνο το 1%! Δεν ντρέπονται να έχουν δει το αριστουργηματικό κτίριο του Χουντερβάσερ, στην καρδιά της Βιέννης να καίει τα υπολείμματα των σκουπιδιών παράγοντας ζεστό νερό.

Δεν ντρέπονται με τα πρόστιμα, που ευτυχώς μας επιβάλλει η Ε.Ε., μήπως και συμμορφωθούμε. Αρχίσαμε με τον αλήστου μνήμης Κουρουπητό στην Κρήτη που διορθώθηκε, αλλά συνεχίζουμε με τα κατορθώματα της Τρίπολης και του Πύργου, όπου τα βουνά των σκουπιδιών συντροφεύουν τους ντόπιους για μήνες. Και η Πελοπόννησος έχει τις περισσότερες χωματερές στην Ευρώπη. Φαίνεται πως «τοιούτοι ημίν πρέπουσιν αρχιερείς». Αξίζει να θυμηθούμε τον ποιητή «Δεν υπάρχει ελπίς στην Ελλάδα ζεις»;

Πιθανόν όχι. Διότι και εν μέσω αυτού του ζόφου της βρωμιάς, υπήρξαν φωτεινά παραδείγματα δημάρχων, όπως Παχατουρίδης στο Περιστέρι και Χατζηδάκης στο Φάληρο, που κράτησαν τους δήμους τους καθαρούς. Ας ελπίσουμε να πρυτανεύσουν η λογική και η εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε., μήπως και ξεβρωμίσουμε.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός – Μαρούσι

Βουλευτές, ασυλία μα και ασυδοσία

Κύριε διευθυντά
Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις περί αναθεωρήσεως του Συντάγματος του πρώην υπουργού και ανωτάτου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιω. Βαρβιτσιώτη που προβάλλει με το άρθρο του στην «Καθημερινή» της 10-6-2017.

Η ασυλία των βουλευτών έχει καταντήσει σε ασυδοσία των βουλευτών. Η συστηματική απόρριψη των αιτήσεων ασυλίας της Δικαιοσύνης από τη Βουλή είναι συνηθισμένη και αποτελεί τον κανόνα. Ο περιορισμός εφαρμογής της ασυλίας αποκλειστικώς στα αδικήματα «τα οποία ο βουλευτής διέπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του και αφορούν μόνο την πολιτική του δραστηριότητα» που προτείνει ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι αυτονόητος. Η κρίση όμως περί των αδικημάτων για τα οποία θα ισχύει η βουλευτική ασυλία πρέπει να ανατεθεί στην τακτική Δικαιοσύνη γιατί αν παραμείνει στη Βουλή, θα έχουμε το ίδιο καθεστώς. Πρέπει επίσης να επιτρέπεται στους βουλευτές να παραιτούνται από το προνόμιο της ασυλίας τους.

Οι διατάξεις περί ευθύνης υπουργών είναι, δυστυχώς, διατάξεις περί ασυδοσίας υπουργών. Πρέπει να καταργηθούν όλες οι διατάξεις αυτές και ο υπουργός να υπόκειται στους νόμους όπως ο κάθε πολίτης, με αναστολή της διώξεως για όσο χρόνο θα έχει την υπουργική ιδιότητα και με ισόχρονη αναστολή της παραγραφής. Φοβάμαι ότι, στην απίθανη περίπτωση που η πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη γίνει δεκτή, θα έχει πενιχρά αποτελέσματα αν η τελική απόφαση παραπομπής αφεθεί στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι η πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη, να ανατεθούν σε συμβούλιο Αρεοπαγιτών η άσκηση της ποινικής διώξεως και η έκδοση του βουλεύματος με επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί θα περιορίσει την πλήρη ασυδοσία της Βουλής που ισχύει σήμερα ως προς την άσκηση της ποινικής διώξεως. Η τελική απόφαση όμως επί της κατηγορίας πρέπει να αφεθεί στην κρίση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, χωρίς τη συμμετοχή στη σύνθεσή του  δικαστών των διοικητικών δικαστηρίων, γιατί οι δικαστές αυτοί δεν έχουν την πείρα του ποινικού ακροατηρίου.

Ευαγγελος Ανδριανος, Επίτιμος Αρεοπαγίτης, Καστόρειον Λακωνίας

Σουσουδισμός και αφηγήματα

Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, εάν θέλετε, το αφήγημα, ότι εκεί έξω, στο τέλος της ημέρας… όλες οι προηγούμενες λέξεις είναι μεταφράσεις. Θυμίζουν λίγο τον σουσουδισμό του Μεσοπολέμου, όταν έλεγαν «μερσί» κ.λπ., νομίζοντας ότι έτσι μιλούν… ευρωπαϊκά, «εισαγωγής».

Τηλεμαχος Μαρατος

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ