Νέα προειδοποίηση του Ευρωκοινοβούλιου για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας

Νέα προειδοποίηση του Ευρωκοινοβούλιου για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αν η χώρα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εντούτοις, ο συγκεκριμένος θεσμός της ΕΕ δεν έχει μεγάλη επιρροή στο θέμα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις της Ένωσης να έχουν ήδη αγνοήσει τις εκκλήσεις του να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Η απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί «από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη(…) να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση, αν εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές η συνταγματική μεταρρύθμιση».

Νωρίτερα σήμερα, και εν αναμονή της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ, υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας σε άλλους τομείς.

«Aπορρίπτουμε κάθετα οποιαδήποτε πρόταση ισχυροποίησης της συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας σε άλλους τομείς, αντί της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο Τσελίκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τουρκία του επίτροπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.  

Επιπλέον, ο Τσελίκ έστρεψε τα βέλη του και συγκεκριμένα κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι το τελευταίο «απέτυχε να σταθεί αλληλέγγυο απέναντι στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος» και σημειώνοντας πως «περιμέναμε ισχυρότερη στήριξη». 

Στο μεταξύ, πάνω στο θέμα τοποθετήθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο ανακοίνωσε πως η απόφαση βασίζεται πάνω σε ψευδείς ισχυρισμούς και υποθέσεις, υπονομεύοντας παράλληλα και την υπόληψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή