Σήμερα η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τον ESM

Σήμερα η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τον ESM

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βεβαιότητα ότι σήμερα θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξέφραζαν χθες ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες και υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα.

«Είμαι σίγουρος ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του εκτελεστικού συμβουλίου ESM, τα θέματα που ήταν ανοικτά θα κριθούν ολοκληρωμένα», δήλωνε χθες ο αξιωματούχος προσθέτοντας πως είναι «μικρά θέματα που μπορούν να ολοκληρωθούν εύκολα». Αντίστοιχα, η υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε πως επρόκειτο για λεπτομέρειες τεχνικής φύσεως που έκλειναν χθες μία μία με τηλεδιασκέψεις.

«Δεν με ενδιαφέρουν πιθανότητες ήττας που δεν υπάρχουν», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μνημονεύοντας μια φράση της βασίλισσας Βικτωρίας για να δείξει πόσο σίγουρος είναι για τη θετική έκβαση των πραγμάτων. Ο ίδιος προσέθεσε γελώντας πως «αυτό θα είναι το πρώτο Εurogroup, έπειτα από πολλές συνεδριάσεις, που δεν έχει την Ελλάδα στην ατζέντα». Το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, εξάλλου, σύντομα (ίσως και σήμερα) αποστέλλεται και στο ΔΝΤ η επιστολή προθέσεων, με την οποία η κυβέρνηση θα ζητεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Την επιστολή υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Το συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει έως τις 27 Ιουλίου.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε ο ESM χθες, η ακριβής ημερομηνία εκταμίευσης της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ αφήνεται ανοικτή, με προθεσμία την 31η Ιουλίου 2017.

Οι πληρωμές που έχει να κάνει η Ελλάδα στο επόμενο διάστημα είναι πολλές και μεγάλες. Συγκεκριμένα, σε μόλις 10 μέρες η χώρα έχει να πληρώσει 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους, στις 18 Ιουλίου 290 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου περίπου 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Από τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ, τα 6,9 δισ. ευρώ θα δοθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και 800 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό με σκοπό την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η εκταμίευση αυτών των 800 εκατ. ευρώ, που προορίζονται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει απορροφήσει κατά 80% τη δόση που προοριζόταν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών πέρυσι το φθινόπωρο, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, που ενέκρινε το Eurogroup, θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναμένεται να αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και μετά. Η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμβάλει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με 400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, για κάθε δύο ευρώ που θα βάλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι για την αποπληρωμή οφειλών η Ελλάδα θα κληθεί να βάλει άλλο ένα. Ετσι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων που θα αποπληρωθούν το φθινόπωρο θα είναι ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά με τη δόση που αναμένεται τις επόμενες μέρες θα φτάσει στα 2 δισ. από τα περίπου 5 δισ. ευρώ που υπολογίζονται αυτή τη στιγμή οι οφειλές του κράτους σε ιδιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή