Συλλήψεις στον στρατό της Βενεζουέλας

Συλλήψεις στον στρατό της Βενεζουέλας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Τουλάχιστον 123 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας έχουν συλληφθεί αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές ταραχές τον Απρίλιο, με τις κατηγορίες εις βάρος τους να περιλαμβάνουν από προδοσία και εξέγερση μέχρι κλοπή και λιποταξία. Αυτό προκύπτει από επίσημο έγγραφο του στρατού, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters. Ο κατάλογος των συλληφθέντων που περιλαμβάνει αξιωματικούς αλλά και χαμηλόβαθμα στελέχη του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας και της Εθνοφρουράς, αποτελεί τη σαφέστερη ένδειξη δυσαρέσκειας και διαφωνίας με την κυβερνητική πολιτική στις τάξεις του στρατού, που αριθμεί 150.000 άνδρες.

Σύμφωνα με τα αρχεία, που δίνουν λεπτομέρειες για τους συλληφθέντες που κρατούνται σε τρεις διαφορετικές φυλακές της Βενεζουέλας, 30 στρατιωτικοί συνελήφθησαν για λιποταξία και εγκατάλειψη πόστου, ενώ άλλοι 40 για εξέγερση, προδοσία ή ανυπακοή. Οι υπόλοιποι κρατούνται για κλοπές. Εκατομμύρια πολίτες της χώρας υποφέρουν λόγω έλλειψης τροφίμων, αλλά και από τον καλπάζοντα πληθωρισμό που προκάλεσε η οξεία οικονομική κρίση. Ακόμη και στις ένοπλες δυνάμεις, οι μισθοί ισοδυναμούν με 12,5 δολάρια τον μήνα στη μαύρη αγορά. Κατ’ ιδίαν, πολλοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι οι μισθοί αυτοί είναι εξευτελιστικοί, με αποτέλεσμα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να υποσιτίζονται.

Προχθές το βράδυ, υποστηρικτές της κυβέρνησης κρατώντας βέργες εισέβαλαν στο Κογκρέσο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση και επιτέθηκαν σε βουλευτές της, σε μία κλιμάκωση της βίας. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν επτά πολιτικοί της αντιπολίτευσης, σε ένα από τα πλέον τραυματικά κεφάλαια της τρίμηνης πολιτικής αστάθειας που μαστίζει τη Βενεζουέλα. Υπενθυμίζεται πως 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις, που μαζί με τα οδοφράγματα έχουν εισαχθεί πλέον στην καθημερινή ζωή των πολιτών της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή