Περίπου 40.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Περίπου 40.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η ανακοίνωση από την ΕΕΤΑΑ των στοιχείων για το επιδοτούμενο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για το έτος 2017-18, που κατέγραψε πως περίπου 40.000 παιδιά –για τα οποία είχε κατατεθεί αίτηση– μένουν εκτός προγράμματος. «Το περυσινό πάθημα δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση, η οποία επιδεικνύει ασύλληπτη αδιαφορία και ανικανότητα. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αλλά και η αν. υπουργός Εργασίας τους τελευταίους μήνες διατυμπανίζουν ότι για όλα τα παιδιά θα υπάρχει θέση σε παιδικό σταθμό», δήλωσε η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Πέντε βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση, όπου σημειώνουν πως «ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που αποκλείστηκαν είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής», λόγω οικογενειακού εισοδήματος (27.000 ετήσιο για οικογένεια με δύο παιδιά). Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «άλλαξε τον προσανατολισμό του προγράμματος με στόχο όχι τη στήριξη και διεύρυνση των δημοτικών δομών αλλά τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών δομών» και ρωτούν εάν προτίθεται να διασφαλίσει τη φιλοξενία όλων των παιδιών.

«Μπορεί το πρόβλημα να οφείλεται κυρίως στην έλλειψη δομών και χρηματοδότησης, όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε και εξαιτίας του κακού σχεδιασμού και των λανθασμένων εκτιμήσεων στην κατανομή των θέσεων στους διάφορους δήμους», υπογραμμίζει το Ποτάμι και καλεί «άμεσα σε πρωτοβουλίες» για να βρουν θέση στις δομές προσχολικής αγωγής όλα τα παιδιά από τριών ετών και άνω.

Απαντώντας με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας κατηγορούν «ορισμένα ΜΜΕ και πολιτικές δυνάμεις» για «επιλεκτική μνήμη» και σημειώνουν πως φέτος θα μπουν με τις αιτήσεις περίπου 10.000 περισσότερα παιδιά σε σχέση με πέρυσι. «Δίνονται πάνω από 38 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα από εθνικούς πόρους σε σχέση με το 2016», τονίζουν, όπως επίσης ότι «προγραμματίστηκε η ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2019-2020 με 45.000 νέες θέσεις».

149.460 παιδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τα υπουργεία, οι φετινές αιτήσεις αφορούσαν 149.460 παιδιά (αύξηση 12,5% σε σχέση με πέρυσι), οι έγκυρες αφορούσαν 132.982 παιδιά (+9,4%) και ο αριθμός των παιδιών που πήραν επιταγή (voucher) είναι φέτος 92.231 έναντι 84.800 πέρυσι (αυξημένος κατά 8,7%).

Η κυβερνητική ανακοίνωση σημειώνει επίσης πως στα τέλη Σεπτεμβρίου θα δοθεί και φέτος επιπλέον αριθμός voucher, όπως και πέρυσι, είτε για θέσεις που δεν έχουν ενεργοποιηθεί είτε για επιλαχόντες και έχουν βρει θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Ετσι, ο συνολικός τελικός αριθμός των ωφελουμένων θα υπερβεί τις 100.000 έναντι 91.000 πέρυσι», σημειώνεται. Κι ακόμα ότι όλα τα παιδιά φτωχών ή ανέργων οικογενειών ή παιδιά με αναπηρίες θα πάρουν voucher, εφόσον βρουν θέση στους σταθμούς, ακόμα και καθ’ υπέρβασιν του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή