Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτική ήταν η χθεσινή ημέρα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο και η τιμή του πετρέλαιου αυξήθηκε μετά τη δημοσίευση στοιχείων για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της ΕΚΤ, η διοίκηση της Τράπεζας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τη δέσμευσή της για αυξημένες αγορές τίτλων. Αυτός ο παράγοντας επηρέασε και τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, στις οποίες παρατηρήθηκαν μαζικές πωλήσεις. Ειδικά, η απόδοση των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε χθες 9 μονάδες βάσης, στο 0,56%, δηλαδή έφθασε στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Ιανουάριο του 2016. Τις μαζικές πωλήσεις επηρέασαν και τα αποτελέσματα της δημοπρασίας γαλλικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας. Η ζήτηση υπερκαλύφθηκε 1,53 φορές, αλλά ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις 1,93 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου. «Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να σπεύσει να σκληρύνει την πολιτική της», επισημαίνει ο Γιαν φον Γκέριχ, υπεύθυνος στρατηγικής της Nordea Bank. «Ωστόσο, η άνοδος των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων δηλώνει ότι επίκεινται και άλλες τέτοιες εξελίξεις».

Οι ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων παρατηρούνται γιατί οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, στην Ασία και τις ΗΠΑ σταδιακά υιοθετούν πιο σκληρή στάση και επιδιώκουν να κλείσουν τον σχεδόν δεκαετή κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό το κλίμα, όπως υπογραμμίζουν διάφοροι αναλυτές, σταδιακά μεταφέρεται και στα χρηματιστήρια. Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε χθες στα χαμηλότερα επίπεδά του τις τελευταίες 11 εβδομάδες. Είχε απώλειες 0,7%, ενώ στο Λονδίνο ο Ftse 100 έκλεισε με -0,41%, στο Παρίσι ο Cax 40 με -0,53% και στη Φρανκφούρτη ο Dax με -0,58%. «Δεν υπήρχε τίποτα στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ τον Ιούνιο, το οποίο να άφηνε να εννοηθεί ότι το διοικητικό συμβούλιό της συζήτησε για αναδίπλωση ως προς την ποσοτική χαλάρωση. Αλλά στην ουσία αυτό έκαναν», παρατηρεί ο Αρνι Πετιμεζάς της AFS στο Αμστερνταμ. Τέλος, το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 0,44%, στα 45,33 δολ. το βαρέλι, το Brent στο Λονδίνο είχε άνοδο 0,33%, στα 47,95 δολ. το βαρέλι, και το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε έως και το 1,1421 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή