Σκουρλέτης: Διάταξη για συμβασιούχους το φθινόπωρο

Σκουρλέτης: Διάταξη για συμβασιούχους το φθινόπωρο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα των συμβασιούχων δημιουργεί σοβαρές αναταράξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους εργαζομένους να απειλούν με νέες κινητοποιήσεις ανά πάσα στιγμή. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης μιλώντας στη Βουλή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, προσωπικά κατά του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και εναντίον του Τύπου, και έδωσε νέα υπόσχεση –αυτήν τη φορά με ορίζοντα το φθινόπωρο– για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο.

«Εχουμε δεσμευθεί να προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε μια λύση η οποία να είναι συμβατή και με το Σύνταγμα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Το φθινόπωρο, φαντάζομαι να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε αυτή τη διάταξη η οποία δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους εργαζομένους. Αφορά και χιλιάδες άλλους συμβασιούχους οι οποίοι δουλεύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ, κάτω από το ίδιο καθεστώς», είπε ο κ. Σκουρλέτης με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της συγκυβέρνησης Αθ. Παπαχριστόπουλου. Και αφού μίλησε για τις ευθύνες των προηγουμένων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., επειδή είχαν «σε ομηρία» τους συμβασιούχους, υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει νέες απολύσεις στο Δημόσιο. «Υπάρχει αυτή η πολιτική διάσταση του θέματος. Ομως, ξέρετε, δεν δουλεύουν από μόνες τους αυτές οι δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις τροφοδοτούν εκείνα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία να πολεμούν την κυβέρνηση. Πρέπει νομικά να θεμελιώσουμε τη ρύθμιση που θέλουμε, αλλά και να απαντήσουμε σε αυτήν την ιδιότυπη “ιερή συμμαχία” δανειστών – Νέας Δημοκρατίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι τον μόνο σκοπό που έχουν είναι με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν τη σημερινή κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης έχει ευθύνες για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τον καλεί «να δώσει άμεσα εντολή στις νομικές του υπηρεσίες να δώσουν διευκρινίσεις, ώστε να υπάρξει ένας “οδικός χάρτης” για όλους τους δήμους, προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος». Ταυτόχρονα, χθες, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε την υπογραφή νέων συμβάσεων για 293 άτομα στην καθαριότητα σε εφαρμογή της τροπολογίας που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ηδη ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει την πρόσληψη 404 μονίμων υπαλλήλων στην καθαριότητα και ενδέχεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. 

Εν τω μεταξύ, λόγω και της μνημονιακής δέσμευσης που απαιτεί ο αριθμός των συμβασιούχων για το 2017 να μην ξεπεράσει τον μέσον όρο των συμβασιούχων του 2016, με εγκύκλιό της η υπουργός Διοικητικής

Ανασυγκρότησης ζητεί από τις υπηρεσίες να διαγραφούν άμεσα από το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού όσοι συμβασιούχοι δεν εργάζονται πλέον, λόγω λήξης των συμβάσεων, ώστε να μην εμφανίζεται μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων από τον πραγματικό. 

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι τυχόν οφειλόμενες αμοιβές μπορούν να καταβληθούν και μετά τη διαγραφή του εργαζομένου από το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή