Ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και ανεργία στο 22,2% αναμένει φέτος το ΙΟΒΕ

Ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και ανεργία στο 22,2% αναμένει φέτος το ΙΟΒΕ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος στα επίπεδα του 1,5%, μείωση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 22,2% και πληθωρισμό 1,5% (λόγω αυξήσεων έμμεσων φόρων και επιβολή νέων, αλλά και υψηλότερη τιμή πετρελαίου) προβλέπει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία μελέτη του για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, οι αναλυτές του ΙΟΒΕ εκτιμούν ότι το δύσκολο δεύτερο εξάμηνο για τους φορολογούμενους δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για την ιδιωτική κατανάλωση και κατ’ επέκταση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκτιμούν ότι οι αδυναμίες καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων είναι στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσαν, εκτός από την αυξημένη κατανάλωση (1,7% στο πρώτο τρίμηνο του έτους) που αύξησε και τις εισαγωγές, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και ο τουρισμός αναμένεται να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Ν. Βέττα, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης κάμπτει την αβεβαιότητα της περιόδου που προηγήθηκε, ενώ σε συνδυασμό με τον επαναπροσδιορισμό των όρων εξυπηρέτησης του δανείου του EFSF και με ενδεχόμενη έγκριση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ, αναμένεται ότι θα ενισχύσει σταδιακά τη διεθνή εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας. 

Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι καθώς πλησιάζει χρονικά η ολοκλήρωση του προγράμματος θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην επιτάχυνση της συστηματικής βελτίωσης της παραγωγικής βάσης μέσω προσέλκυσης επενδύσεων και συνέχισης των δομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην υιοθέτηση αναπτυξιακής πολιτικής που θα συμπεριλαμβάνει την –χωρίς χρονοτριβή– ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα ακόμα και αν γίνει σε μικρή κλίμακα. Σημειώνουν δε, πως  αν  η έξοδος στις αγορές για άντληση ρευστότητας γίνει ως υποκατάστατο στην υπόλοιπη αναπτυξιακή πολιτική, θα έχει μεσοπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα.

Τέλος, στην έκθεση τονίζεται ότι «οι δυσχέρειες των επιχειρήσεων στην άντληση κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα μετριάστηκαν στην αρχή του 2017 από τη σημαντική επιτάχυνση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του στο δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, χάρη στη διάθεση 3,5 δισ. ευρώ γι’ αυτόν τον σκοπό από τις δύο δανειακές υποδόσεις, οι οποίες συνδέονταν με την πρώτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή