Σε ψυχρό κλίμα η σύνοδος στο Αμβούργο

Σε ψυχρό κλίμα η σύνοδος στο Αμβούργο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλοι στη θέση της θα είχαν επιλέξει να φιλοξενήσουν τους ηγέτες των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σε ένα ήσυχο μεσαιωνικό κάστρο, κάπου ανάμεσα στις όχθες του Μοζέλα, στα υψώματα των Αλπεων και στα δάση της Φραγκονίας. Ωστόσο, η Αγκελα Μέρκελ είχε άλλες φιλοδοξίες: η Σύνοδος Κορυφής του G20, στην οποία θα προεδρεύσει, φιλοξενείται σήμερα και αύριο στη γενέτειρά της, το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας. Μια πόλη με μακρά ιστορία αριστερών κινημάτων, όπου οι διαδηλωτές υποδέχονται τους ξένους ηγέτες που σπεύδουν για τη σύνοδο με το σύνθημα «Καλωσήλθατε στην Κόλαση»!

Η ίδια η κ. Μέρκελ υποστηρίζει ότι η γερμανική δημοκρατία όφειλε να στείλει σε όλο τον κόσμο μήνυμα διαφάνειας και ανεκτικότητας, ακριβώς τη στιγμή που η παγκοσμιοποίηση δέχεται τόση αμφισβήτηση. Οι αντίπαλοί της θα της καταλογίσουν ότι παίζει με τη φωτιά, επιδιώκοντας ένα προσωπικό σόου, τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα θα δείξουν αν το ρίσκο που ανέλαβε άξιζε τον κόπο. Περίπου 20.000 αστυνομικοί, 28 ελικόπτερα, 185 σκύλοι και 3.000 οχήματα είχαν επιστρατευθεί για να αποτρέψουν σοβαρά επεισόδια από το «Μαύρο Μπλοκ» των αναρχικών και τους ακτιβιστές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις 30 και πλέον διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί, με τη μεγαλύτερη να αναμένεται για απόψε το βράδυ.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνόδου, οι δυσκολίες δεν θα είναι μικρότερες. Η Γερμανίδα καγκελάριος φιλοξενεί δύσκολους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι «σκληροί άνδρες» της συνόδου – οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, ο Αμερικανός ηγέτης έφτασε χθες το απόγευμα στο διεθνές αεροδρόμιο «Χέλμουτ Σμιτ», ύστερα από σύντομη επίσκεψή του στην Πολωνία και είχε μια πρώτη συνάντηση με την Aγκελα Μέρκελ. Τίποτα δεν δείχνει, όμως, ότι οι μεγάλες διαφορές που διέρρηξαν τη συνοχή της Δύσης στη σύνοδο του G7, πριν από ένα μήνα (απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, διαφωνίες για το παγκόσμιο εμπόριο, τριβές για τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ) είναι δυνατόν να γεφυρωθούν στην ακόμη περισσότερο ετερογενή ομάδα του G20.

Αλλωστε, ακόμη κι αν η Αγκελα Μέρκελ ήθελε να ηγηθεί ενός μετώπου απομόνωσης του Τραμπ –ιδεατά ενός G19– μάλλον δεν θα τα κατάφερνε. Χθες η Κίνα ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για την έκδοση μιας κοινής ανακοίνωσης των 19 (χωρίς τις ΗΠΑ) για την κλιματική αλλαγή, τερματίζοντας τη σχετική σεναριολογία. Αλλά ακόμη και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παρότι συμφωνεί στα περισσότερα διεθνή προβλήματα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, δεν εννοεί να αποξενώσει τις ΗΠΑ, όπως έδειξε η πρόσκλησή του στον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το Παρίσι την ημέρα της εθνικής εορτής της Γαλλίας, στις 14 Ιουλίου.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικές συγκλίσεις με αντανάκλαση στο κοινό ανακοινωθέν που προβλέπεται να εκδοθεί στο κλείσιμο της συνόδου, το απόγευμα του Σαββάτου. Iσως περισσότερο απτά αποτελέσματα υπάρξουν στις προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις κορυφής, στο περιθώριο της συνόδου. Τα φώτα συγκεντρώνονται, βέβαια, στο σημερινό ραντεβού του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των δύο ανδρών, που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου οι σχέσεις Τραμπ – Μόσχας βρίσκονται στο μικροσκόπιο μυστικών υπηρεσιών και εξεταστικών επιτροπών. Αν δεν κλέψουν την παράσταση από την Aγκελα Μέρκελ οι θερμόαιμοι αντικαπιταλιστές, μπορεί να το πετύχουν οι ηγέτες των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή