Αποφυγή σπατάλης αίματος με ένα κεντρικό σύστημα

Αποφυγή σπατάλης αίματος με ένα κεντρικό σύστημα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bήματα προς τη συγκέντρωση όλων των λειτουργιών και διαδικασιών αιμοδοσίας σε ένα κεντρικό σύστημα επιχειρεί το τελευταίο διάστημα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Στην Ελλάδα, το σύστημα αιμοδοσίας χαρακτηρίζεται ως κατακερματισμένο, αφήνοντας περιθώρια ακόμα και για σπατάλη. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα διαθέτει περίπου 100 τμήματα αιμοδοσίας στα νοσοκομεία, κάθε ένα εκ των οποίων κάνει μόνο του την προσέλκυση των αιμοδοτών, τη διασύνδεση με συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών, τις εξορμήσεις αιμοληψίας και τη διαχείριση των μονάδων αίματος που συλλέγει. Η Ολλανδία με 17 εκατομμύρια πληθυσμό έχει μόλις ένα κέντρο αιμοδοσίας που σχεδιάζει τις αιμοληψίες με πολλά κινητά και σταθερά σημεία ανά τη χώρα και διαχειρίζεται τη διανομή του στα νοσοκομεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τέσσερα κέντρα και η Ισπανία 20 κέντρα αιμοδοσίας.

Στην Αττική σε ετήσια βάση γίνονται 1.800 εξορμήσεις αιμοληψίας από κινητά συνεργεία των μονάδων αιμοδοσίας, και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που από μία εξόρμηση συλλέγονται μόνο πέντε μονάδες αίματος με ό,τι σημαίνει αυτό σε οικονομικό κόστος. Στην Αττική έχουν δηλωθεί 1.270 Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών. Τριακόσιοι σύλλογοι προσφέρουν το 90% των μονάδων αίματος που συλλέγεται στο Λεκανοπέδιο, που σημαίνει ότι πιθανόν να υπάρχουν σύλλογοι-«σφραγίδες».

«Ολο το σύστημα θέλει ένα νοικοκύρεμα», ανέφερε πρόσφατα η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Χάρις Ματσούκα, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με εμπλεκόμενους φορείς. Η λογική είναι να υπάρξουν λίγα κέντρα αίματος που θα αναλάβουν τη συλλογή και επεξεργασία του αίματος και εν συνεχεία θα διανέμουν τις μονάδες στα νοσοκομεία προς χρήση. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μία πρώτη σύσκεψη μεταξύ του ΕΚΕΑ και εκπροσώπων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων των επαγγελματιών υγείας –πλην των γιατρών– που στελεχώνουν τις υπηρεσίες υγείας, από τους οποίους ζητήθηκε να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Αυτές θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του σχεδίου για Εθνικό Κεντρικοποιημένο Σύστημα Αιμοδοσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή