Μυστική συνάντηση στο Κατάρ

Μυστική συνάντηση στο Κατάρ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού ακόμη ανακοινώσει το Κατάρ την πρόθεσή του να αυξήσει την παραγωγή του σε φυσικό αέριο, οι ενεργειακοί κολοσσοί, ExxonMobil, Royal Dutch Shell και Total, επισκέφθηκαν την Ντόχα και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στο φιλόδοξο σχέδιο. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, ο Ντάρεν Γουντς, διευθύνων σύμβουλος της Exxon, επισκέφθηκε το Κατάρ στις 26 Ιουνίου, αφότου είχε ήδη εκδηλωθεί η διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ντόχα και τις γειτονικές χώρες. Δήλωσε στον εμίρη πως ενδιαφέρεται για «συνεργασία» με το Κατάρ, όπου η Exxon δραστηριοποιείται από το 1935 και είναι έτοιμη να επενδύσει στη μικρή χώρα.

Η Exxon αναμένεται πως θα υλοποιήσει τις μεγαλύτερες επενδύσεις ξένης εταιρείας στο Κατάρ μέσα στο 2017, με τις επενδύσεις της να είναι κυρίως σε εγκαταστάσεις LNG. Υπενθυμίζεται πως ο Γουντς αντικατέστησε τον Ρεξ Τίλερσον, όταν αυτός ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ηταν, πάντως, υπό τον Τίλερσον που η Exxon συνέδραμε αποφασιστικά στη βιομηχανία LNG του Κατάρ. Παράλληλα, ο Βαν Μπέρντεν, διευθύνων σύμβουλος της Shell, ήταν από τα πρώτα στελέχη ξένης εταιρείας που επισκέφτηκαν την Ντόχα μόλις εκδηλώθηκε η ενδοαραβική διπλωματική κρίση. Συναντήθηκε με τον εμίρη στις 14 Ιουνίου και μερικές ημέρες μετά η Shell συνήψε νέα συμφωνία με το Κατάρ, που δεσμεύθηκε να της παρέχει 1,1 εκατ. τόνους LNG ετησίως επί πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από το 2019. Οι ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές έχουν επενδύσει όχι μόνον στο Κατάρ αλλά και στη Σαουδική Αραβία, γι’ αυτό και επιθυμούν να παραμείνουν ουδέτερες στη διπλωματική κρίση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή