Η αβεβαιότητα επιτάχυνε τη μείωση των τιμών στα ακίνητα το α΄ τρίμηνο

Η αβεβαιότητα επιτάχυνε τη μείωση των τιμών στα ακίνητα το α΄ τρίμηνο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην 39η θέση επί συνόλου 45 χωρών βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με την πορεία των τιμών πώλησης κατοικιών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2017, καθώς η ετήσια μεταβολή ήταν της τάξεως του -1,8%. Οπως προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε για το συγκεκριμένο διάστημα η Global Property Guide, η επιτάχυνση του ρυθμού της πτώσης κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του έτους επήλθε ως αποτέλεσμα της μεγάλης αβεβαιότητας που επικράτησε στην οικονομία και συνέβαλε στη διατήρηση της εγχώριας αγοράς στα «χαμηλά πατώματα» της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων με βάση τον ρυθμό μεταβολής των αξιών.

Οπως τόνισε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεσή της για την νομισματική πολιτική, «βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς παραμένουν η περιορισμένη ζήτηση και η υπερβάλλουσα προσφορά, που μπορούν να αποδοθούν κυρίως στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και στη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας». Η συνολική μέση πτώση των τιμών από το τέλος του 2008 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2017 αγγίζει το 42%, ενώ στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα είναι ακόμα πιο σημαντική. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα αγγίζει το 44,1% και στη Θεσσαλονίκη το 46,3%.

Μάλιστα, ο καθοδικός κύκλος των τιμών είναι πιθανό να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, παρά το γεγονός ότι εκτιμάται ότι εφεξής η πορεία τους θα είναι περισσότερο σταθεροποιητική. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Εθνική Τράπεζα ανέφερε ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την αγορά ακινήτων σχετίζονται με τον κίνδυνο αύξησης της προσφοράς νέων κατοικιών, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της διαδικασίας των πλειστηριασμών.

Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να ενισχύσει τις καθοδικές πιέσεις στις τιμές, ενώ επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η υψηλή φορολογία. Από την άλλη πλευρά, η διάθεση περισσότερων κατοικιών προς πώληση και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις είναι πιθανό, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, να κινητοποιήσει νέα ζήτηση, καθώς θα είναι ευκολότερο για υποψήφιους αγοραστές (μεταξύ αυτών και ξένους) να αναζητήσουν νέα ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα της Global Property Guide, στην αμέσως επόμενη θέση από την Ελλάδα βρίσκεται η αγορά κατοικίας της Ουκρανίας, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,65%, ενώ μία θέση πάνω από τη χώρα μας βρίσκεται η αγορά της Ελβετίας, όπου οι αξίες υποχώρησαν κατά 1,2%, απομακρύνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας φούσκας, όπως φοβούνται αρκετοί αναλυτές την τελευταία διετία. Στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται το Κατάρ, όπου η ετήσια μεταβολή των τιμών κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο προσέγγισε το 10% και χωρίς μάλιστα να έχουν προκύψει οι πρόσφατες εντάσεις και ο διπλωματικός αποκλεισμός από τα γειτονικά αραβικά κράτη. Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση του φετινού πρώτου τριμήνου σημείωσε η αγορά των Σκοπίων με πτώση της τάξεως του 7%, ενώ μεγάλη πτώση καταγράφουν επίσης η αγορά κατοικίας της Ρωσίας με 4,15% και της Σιγκαπούρης με 2,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή