Εσοδα 5,5 δισ. αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2018

Εσοδα 5,5 δισ. αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2018

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ΔΕΣΦΑ και Εγνατία Οδό συνεχίζεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτές θα είναι οι σημαντικότερες αποκρατικοποιήσεις που ξεκίνησαν ή θα ξεκινήσουν άμεσα. Αντίθετα, καθυστερούν οι διαθέσεις συμμετοχών τόσο σε εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χ.Α. (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ) όσο και σε μη εισηγμένες (ΔΑΑ, ΔΕΠΑ) η ολοκλήρωση των οποίων δεν αναμένεται παρά μόνον μέσα στο 2018. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ταμείου, κ. Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, στην καλύτερη περίπτωση να ξεκινήσουν ορισμένοι διαγωνισμοί στο δ΄ τρίμηνο του έτους, αλλά σε καμία δεν θα κλείσουν μέσα στη χρονιά.

Για τη ΔΕΗ, όσο παραμένει ασαφές το καθεστώς των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης –π.χ. λιγνιτικές μονάδες– δεν μπορεί να προχωρήσει η διάθεση του 17% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Αντίθετα, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα αναμένει την οριστικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης προτού προχωρήσει μια πώληση της συμμετοχής. Ο στόχος των εσόδων για φέτος είναι 2 δισ. ευρώ και 3,5 δισ. ευρώ το 2018. Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη εισπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο το 1,23 δισ. ευρώ από την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ αναμένεται να εισπραχθούν άμεσα τα 45 εκατ. ευρώ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα 232 εκατ. ευρώ του ΟΛΘ. Επίσης, στα φετινά έσοδα πρέπει να συνυπολογισθούν και τα έσοδα από την πώληση των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας (ζώνη 1.800 MHz) και την πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ. Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για κλείσιμο της συναλλαγής μέσα στο 2017, παρόλο που αυτό, το σχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου για την δεύτερη αξιολόγηση, αναφέρεται στο α΄ τρίμηνο του 2018.

Σε ό,τι αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η συμφωνία θα κλείσει μέσα στον μήνα και υπάρχει δέσμευση των δύο πλευρών να αποζημιωθεί η εταιρεία για την εκτέλεση των άγονων γραμμών (Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος, ΥΓΟΣ). Σύμφωνα με την κ. Τσιτσογιαννοπούλου, η μέγιστη αποζημίωση ορίσθηκε σε 49 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Στις μικρότερες αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να αναμένουμε την πώληση δύο σημαντικών ακινήτων σε Πελοπόννησο (Λυκόβρυση Λακωνίας και Καθαρώνας Αργολίδας), την επαναπροκήρυξη της παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου και την προκήρυξη αξιοποίησης τεσσάρων ιαματικών πηγών σε Φθιώτιδα και Κύθνο. Τέλος, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Ταμείου, θα υπάρξουν πωλήσεις μικρότερων ακινήτων μέσω της πλατφόρμας e-publicrealestate.gr.

Επιστροφή συμμετοχής ΑΔΜΗΕ

Επιστρέφει το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο τη συμμετοχή του στον ΑΔΜΗΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ μετά τη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, λόγω της συμμετοχής 17% στην τελευταία, κατείχε ποσοστό που αντιστοιχούσε περίπου στο 8,5% του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, έχει συμφωνηθεί η συμμετοχή αυτή να επιστραφεί στο Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο ελέγχει πλήρως τον ΑΔΜΗΕ κατέχοντας ποσοστό πλέον του 50%. Το υπόλοιπο κατέχουν η κινεζική Grid (24%) και οι μέτοχοι μειοψηφίας που αντιστοιχούσαν στο 49% της ΔΕΗ και πλέον κατέχουν περίπου το 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή επιτρέπει τον καλύτερο ιδιοκτησιακό διαχωρισμό μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Κομιισόν. Παράλληλα, η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει πολιτικά ότι ο έλεγχος του ΑΔΜΗΕ παραμένει σε δημόσια χέρια, παρόλο που κάθε δημόσια συμμετοχή θα καταλήξει στον κοινό μέτοχο που λέγεται υπερταμείο. Οι ρυθμίσεις που επέβαλαν την επιστροφή της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στον ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο είναι άρθρα των νόμων 4389/2016 και 4467/2017 και η κίνηση δείχνει ότι όποιο περιουσιακό στοιχείο μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ δεν οδηγείται, νομοτελειακά, σε πώληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή