Τραμπ: Πυρά κατά Β. Κορέας και μήνυμα προς Ρωσία

Τραμπ: Πυρά κατά Β. Κορέας και μήνυμα προς Ρωσία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Στην παραδοχή ότι η Ρωσία «μπορεί» να παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 προχώρησε χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες πριν από τη σημερινή προγραμματισμένη πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Αμβούργο. «Νομίζω ότι ήταν η Ρωσία, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαν να ήταν άλλοι άνθρωποι σε άλλες χώρες», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν ξέρει με σιγουριά».  

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα, επιτέθηκε στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι δεν κατάφερε να ενεργήσει εγκαίρως παρ’ όλες τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του και μαρτυρούσαν ρωσική εμπλοκή πριν ακόμη από τις εκλογές. «Είχε πολύ χρόνο και δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό» σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τη Β. Κορέα χαρακτηρίζοντας αρκετά σοβαρές προκλήσεις. «Κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό» είπε χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.  Ο Τραμπ αρνήθηκε να παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές επιλογές που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να αναχαιτίσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν. «Δεν μου αρέσει να μιλάω γι’ αυτά  που έχουμε προγραμματίσει», είπε, προσθέτοντας ότι η Β. Κορέα συμπεριφέρεται με πολύ επικίνδυνο τρόπο.

Αργότερα, μιλώντας μπροστά από το μνημείο ανεξαρτησίας εναντίον των ναζί, ο πρόεδρος Τραμπ περιέγραψε την Πολωνία ως μακρόχρονη σύμμαχο των ΗΠΑ που είναι «παράδειγμα για άλλους λαούς που αναζητούν την ελευθερία και επιστρατεύουν το θάρρος και τη θέληση  για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους». Στην ιστορική πλατεία Καρασίνσκι στην καρδιά της Βαρσοβίας, εκεί που ξεκινούσε το εβραϊκό γκέτο, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις στην περιοχή και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στην κοινότητα των υπεύθυνων εθνών και να συστρατευθεί στη μάχη ενάντια στους κοινούς εχθρούς». Είπε επίσης ότι η Μόσχα πρέπει να τερματίσει τη στήριξή της στα εχθρικά καθεστώτα – συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Ιράν. Ο Τραμπ κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ενταχθούν στην υπεράσπιση της Δύσης από τη «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ιδεολογικής υποστήριξης λαμβάνουν οι τρομοκράτες». Φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει το αίτημα των ΗΠΑ για μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας.

«Ολα τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εκπληρώσουν τις οικονομικές δεσμεύσεις τους έναντι της Συμμαχίας» και επαίνεσε την Πολωνία ως μία από τις λίγες χώρες-μέλη που το έπραξε. Ο Τραμπ έτυχε θερμής υποδοχής από τον υπερσυντηρητικό Πολωνό πρόεδρο Ντούντα, τον ηγέτη που κατηγορείται για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στην ελευθερία του Τύπου.

Πανό και σημαίες

Πριν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου μπροστά σε ένα μνημείο της πολωνικής αντίστασης στην κατοχή των ναζί, οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» πλημμύρισαν τον δρόμο στη μικρή πλατεία, κρατώντας πανό και σημαίες της Πολωνίας και της Αμερικής.

«Η επίσκεψη του Ντόναλντ στην Πολωνία είναι μια σύντομη στάση σε ένα “φιλικότερο” περιβάλλον από εκείνο που πιθανώς τον περιμένει στη Γερμανία» σχολιάζουν στην «Κ» διπλωματικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι «αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου, έχουν επικρίνει έντονα τις προστατευτικές πολιτικές του Τραμπ σχετικά με το εμπόριο και την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή