Μπάσκετ: «Θυσιάζουν» τις εθνικές ομάδες

Μπάσκετ: «Θυσιάζουν» τις εθνικές ομάδες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απαξίωση των εθνικών ομάδων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ από την Ευρωλίγκα, με την άρνηση παροχής ελεύθερων ημερομηνιών στη διεξαγωγή προκριματικών αγώνων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2019 και σε συνδυασμό με την πλήρη ανικανότητα της FΙBA να επιβάλει τους θεσμικούς κανόνες του αθλήματος, προκαλεί δυσοίωνες προδιαγραφές για το φίλαθλο ενδιαφέρον σε εθνικό επίπεδο. Η Ευρωλίγκα, έχοντας νικήσει κατά κράτος την παγκόσμια ομοσπονδία με την περυσινή συσπείρωση των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων που έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις του μπάσκετ, αγνόησε την απόφαση της FIBA για τη διεξαγωγή προκριματικών αγώνων μεσούσης της περιόδου και ανακοίνωσε ότι οι αγωνιστικές της επόμενης διοργάνωσης θα συνεχιστούν και στα δύο διαστήματα (20-28/11 και 15-26/2/2018) που έχουν οριστεί προκριματικοί αγώνες. Η ευθύνη μετατίθεται και από τις δύο πλευρές στους διεθνείς παίκτες που θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παίξουν στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, με τις εθνικές ομάδες ή με τους συλλόγους από τους οποίους πληρώνονται αδρά.

Η Ευρωλίγκα και η FIBA κάνουν λόγο για πλήρη ελευθερία επιλογής των παικτών για τη φανέλα που θα φορέσουν και δεν τίθεται ζήτημα τιμωρίας τους, αλλά στις εποχές του άκρατου επαγγελματισμού, η πλειονότητα των πρωτοκλασάτων παικτών, όσο κι αν αγαπούν την πατρίδα τους και θέτουν την εθνική ομάδα υπεράνω όλων των υποχρεώσεών τους, θα επιλέξει να συνεχίσει να παίζει στο κλειστό κλαμπ της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση θα αναγκάσει τις περισσότερες εθνικές ομοσπονδίες της Ευρώπης να συγκροτήσουν και δεύτερη εθνική ομάδα, αποτελούμενη από παίκτες που θα είναι διαθέσιμοι και δεν θα παίζουν στην Ευρωλίγκα ή στο ΝΒΑ για να δώσουν τη «μάχη» των προκριματικών. Η παρέμβαση της επιτροπής Αθλητισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ των εθνικών ομάδων και του επαγγελματικού εξαναγκασμού των διεθνών παικτών να προτιμήσουν την Ευρωλίγκα, όπως υποστήριξε ο πρώην αρχηγός της «χρυσής» Εθνικής ποδοσφαίρου του 2004 και ευρωβουλευτής, Θοδωρής Ζαγοράκης, δεν επηρέασε την αλαζονική στάση της Ευρωλίγκας.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να διακόψουμε το καλεντάρι και αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε ο Τζόρντι Μπερτομέου, ενώ η απάντηση της FIBA ήρθε, μέσω ήπιας ανακοίνωσης, αποδεχόμενη τη νέα «ήττα» της: «Το να εξαναγκάζεσαι να επιλέξεις αν θα εκπροσωπήσεις έναν σύλλογο ή μία χώρα θέτει ένα άδικο και παράλογο εμπόδιο στους παίκτες, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό τόσο για τον σύλλογο που αγωνίζονται όσο και για την εθνική τους ομάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή