Ενίσχυση στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Ενίσχυση στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας και την εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας εξέφρασε χθες ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Ε.Δ.) Τζόζεφ Ντάνφορντ προς τον Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ. Ο κ. Ντάνφορντ επισήμανε ότι οι ελληνικές Ε.Δ. αποτελούν σημαντικότατο εταίρο για τις Ε.Δ. των ΗΠΑ, ενώ οι δύο άνδρες έκαναν εκτενή επισκόπηση του σύγχρονου περιβάλλοντος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Ως προς τα ζητήματα διμερούς συνεργασίας εξετάσθηκαν: Πρώτον, η αύξηση των συνεκπαιδεύσεων στους τρεις κλάδους των Ε.Δ. και στις ειδικές επιχειρήσεις. Δεύτερον, η προώθηση των δράσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα και, τρίτον, η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών. Ο κ. Αποστολάκης περιέγραψε στον κ. Ντάνφορντ τις πρωτοβουλίες των ελληνικών Ε.Δ. για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες σε Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, ενώ έθεσε και το ζήτημα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.

Πάνω από το Αιγαίο επαναλαμβανόταν και χθες το γνωστό μοτίβο των στοχευμένων παραβιάσεων με στόχο την εμπλοκή. Δύο τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με ζεύγος ελληνικών Μιράζ-2000 που είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο στις 10.25 στα βορειοδυτικά και στις 10.35 στα νότια της Χίου. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εκμεταλλευόταν για ακόμη μία φορά το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας, όταν σκάφος του Λιμενικού έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον ύποπτου για εμπόριο ναρκωτικών πλοίου υπό τουρκική σημαία. Με NAVTEΧ (43754/17) η Αγκυρα γνωστοποιεί ότι «στις 3 Ιουλίου 2017 πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ κατά εμπορικού πλοίου με σημαία Τουρκίας». Εν συνεχεία ζητεί από τα πλοία υπό τουρκική σημεία τα οποία πλέουν στο Αιγαίο να ενημερώνουν άμεσα για κάθε συμβάν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ή την ακτοφυλακή που «επαγρυπνούν για την ασφάλειά» τους. Χθες δεν υπήρχε τουρκική ναυτική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντίθετα, καταγράφηκε σημαντική αμερικανική παρουσία, καθώς στην περιοχή βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» και τα πλοία της ομάδας κρούσης και συνοδείας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή