G20: Διαβεβαίωση Πούτιν σε Τραμπ περί μη εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές

G20: Διαβεβαίωση Πούτιν σε Τραμπ περί μη εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέματα κυβερνοασφάλειας αλλά και η διεθνής τρομοκρατία απασχόλησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η οποία διήρκησε περίπου 2,5 ώρες και ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο Αμβούργο. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, εξερχόμενος της συνάντησης του με τον κ. Τραμπ,  οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη Συρία, την Ουκρανία αλλα και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενώ αναφέρθηκαν και σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας με αφορμή το κύμα κυβερνοεπιθέσεων ευρείας κλίμακας των προηγούμενων ημερών. 

«Είχα μια πολύ μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρχαν πολλά ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, άλλα προβλήματα, άλλα διμερή θέματα», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

«Επιστρέψαμε επίσης και πάλι στα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», πρόσθεσε ο Πούτιν. Η επόμενη συνάντησή  που θα έχει ο Ρώσος Πρόεδρος θα είναι με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. 

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε τη συνάντηση των δύο ανδρών ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η Μόσχα δεν αποπειράθηκε να επέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και ο Τραμπ το δέχθηκε.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ είπε ότι άκουσε τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν πως δεν είναι αλήθεια και ότι οι ρωσικές αρχές δεν αναμείχθηκαν στις εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι ο Τραμπ «είπε πως δέχεται αυτή τη διαβεβαίωση. Αυτό είναι όλο». 

Η συνάντηση των δύο ηγετών αποτελούσε το πιο αναμενόμενο γεγονός της συνόδου, καθώς οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Πούτιν, του είπε ότι είναι «τιμή του» που τον συναντά, ενώ ο Ρώσος ηγέτης απάντησε «χαίρομαι που σας γνωρίζω προσωπικά και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα φέρει αποτελέσματα».

Ο Τραμπ σημείωσε ότι ευελπιστεί ότι θα συμβούν πολλά «θετικά πράγματα» για τις δύο χώρες, προσθέτοντας ότι με τον Ρώσο πρόεδρο «συζητούν διάφορα πράγματα» και ο ίδιος πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά. 

Με τη σειρά του, ο Πούτιν σημείωσε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν είναι ποτέ αρκετές, υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία της πολυαναμενόμενης συνάντησης. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, όταν δημοσιογράφοι τον βομβάρδισαν με ερωτήσεις για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν την πρώτη τους ιστορική χειραψία, λέγοντας ο ένας στον άλλο ότι θα συναντηθούν ιδιαιτέρως σύντομα. 

«Έσφιξαν το χέρι ο ένας του άλλου και είπαν ότι θα συναντηθούν σύντομα ιδιαιτέρως», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όταν ερωτήθηκε αν ο Πούτιν έχει πολλές ερωτήσεις να θέσει στον Τραμπ, ο Πεσκόφ απάντησε καταφατικά. 

Ο Ρώσος ηγέτης είναι πλήρως ενημερωμένος για το ότι ο Τραμπ χαρακτήρισε χθες αποσταθεροποιητική τη συμπεριφορά της Μόσχας στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, τονίζοντας ότι θα το λάβει υπόψη του, μαζί με άλλες σχετικές παρατηρήσεις Αμερικανών αξιωματούχων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή