Ο κήπος του Μεγάρου κάνει ένα «άνοιγμα» στη σύγχρονη τέχνη

Ο κήπος του Μεγάρου κάνει ένα «άνοιγμα» στη σύγχρονη τέχνη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι, όμως όσοι επιθυμούν να απολαύσουν στο έπακρο τη «μαγεία» της είναι καλύτερο να την επισκεφθούν μετά τη δύση του ηλίου. Το σκοτάδι αναδεικνύει τα βίντεο και τις φωτεινές εγκαταστάσεις, προσδίδοντας βάθος στα ηχητικά έργα και επιτρέποντας στα δέντρα και τις φυλλωσιές να κρατήσουν τα μυστικά τους κρυφά ώσπου ο επισκέπτης να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής. Με αυτό το νέο, διεθνές εγχείρημα ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ταυτισμένος στη συνείδησή μας με μελωδίες και δροσερές καλοκαιρινές βραδιές, κάνει ένα φιλόδοξο «άνοιγμα» στον χώρο της σύγχρονης τέχνης.

Η έκθεση, που αντλεί τον τίτλο της από ένα ποίημα του Ελύτη («Ο κήπος βλέπει», από τη συλλογή «Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας»), φέρει την υπογραφή της Αννας Καφέτση, διευθύντριας του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών του Μεγάρου, και φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό για την καλοκαιρινή Αθήνα. Στόχος μας είναι «να βγει ο κήπος στον κοινωνικό χώρο και την πόλη», δήλωσε η κ. Καφέτση χθες το μεσημέρι στη σχετική συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι το πεδίο των εικαστικών σήμερα εμπεριέχει όλα τα υπόλοιπα είδη τέχνης, όπως η μουσική, ο χορός και το θέατρο.

Περιήγηση

Μολονότι το κοινό έχει την ελευθερία να ακολουθήσει τη διαδρομή που επιθυμεί στα 22 στρέμματα του κήπου, η πρόταση της επιμελήτριας είναι η έναρξη της περιήγησης να γίνεται από τη βοηθητική αυλή του κτιρίου, στην είσοδο του πάρκινγκ της οδού Κόκκαλη. Εκεί, σε έναν κλειστό, σκοτεινό χώρο, που προοριζόταν για ανακύκλωση αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, βρίσκονται το βίντεο του Τσέχου καλλιτέχνη Ζμπίνιεκ Μπαλαντράν «Η νύχτα του κόσμου», εμπνευσμένο από την ιστορία της γραφής, η εγκατάσταση από 280 βρεφικά καρότσια με τίτλο «Θεία χάρη» της Νάρι Γουόρντ και ο «Κήπος Ζεν» του Νίκου Παπαδόπουλου.

Ακόμη 34 εγκαταστάσεις, βίντεο και κείμενα-γλυπτά Ελλήνων και ξένων εικαστικών είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία του κήπου. Ανάμεσά τους, το μνημειωδών διαστάσεων πολιτικό έργο «Οι διαχειριστές» των Χόρχε Γκαλίντο και Σαντιάγο Σιέρα, που το 2012 διοργάνωσαν μια παράξενη αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της Μαδρίτης (επτά μαύρες Μερσεντές, οι οποίες μετέφεραν μεγάλα πορτρέτα του Χουάν Κάρλος και των πρωθυπουργών της Ισπανικής Δημοκρατίας). Επίσης, το μυστηριώδες, φωτισμένο «Εβδομο δωμάτιο» της Μάαρια Βιρκάλα, δημιουργημένο κατόπιν παραγγελίας του Μουσείου της Πόλης του Ελσίνκι το 1987, το «τρίπτυχο» βίντεο του Ουίλιαμ Κέντριτζ «Ulisse: Echo Scan, Slide, Bottle», το οποίο είναι ορατό μέσα από ένα παράθυρο, και η ατμοσφαιρική εγκατάσταση βίντεο και ήχου «Icesongs2» της Δανάης Στράτου.

​​Η έκθεση «Ο κήπος βλέπει» ανοίγει σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα. Είσοδος ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή