Συνταγματική η κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας

Συνταγματική η κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της συνταγματικότητας της κατάργησης της ρήτρας μονιμότητας, που έδινε αυξημένη προστασία από απολύσεις σε εργαζομένους συγκεκριμένων φορέων, τάχθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Βασιλικής Θάνου. Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε κατά πλειοψηφία ότι όσα προβλέπονται στο μνημόνιο 2 αναφορικά με τους περιορισμούς των εργατικών δικαιωμάτων είναι συνταγματικά. Πρόκειται για την κατάργηση της ρήτρας αυξημένης προστασίας για κατηγορίες εργαζομένων από καταγγελίες των συμβάσεών τους. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο περιορισμός των εγγυήσεων στις απολύσεις αποσκοπεί στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ενώ επισημαίνεται ότι ήταν και προαπαιτούμενο από την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης. Να σημειωθεί ότι 6 μέλη του Αρείου Πάγου μειοψήφησαν, εκφράζοντας αντίθετες απόψεις. Στον Αρειο Πάγο είχαν προσφύγει 5 εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής.

Λουκέτα σε 125 καταστήματα… έβαλαν ελεγκτές του ΥΠΟΙΚ

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 125 λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων έχουν βάλει οι ελεγκτές του υπ. Οικονομικών. Μετά την περυσινή καθυστέρηση στο θερινό πρόγραμμα ελέγχων, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της φοροδιαφυγής, η φορολογική διοίκηση φρόντισε φέτος από νωρίς «να φυλάξει τα ρούχα της». Το σχέδιο «Αιγαίο-Αργοσαρωνικός» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, όπως προαναφέρθηκε, έχουν μπει ήδη 125 λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων. Υπήρξε περίπτωση βαριά υπότροπου, όπου το λουκέτο μπήκε για δέκα ημέρες, όπως προβλέπουν οι νέες κυρώσεις για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Μεγαλοεπενδυτής στο Χ.Α. από το μακρινό Κουρασάο

Στο νησί Κουρασάο στη μακρινή Καραϊβική υπάρχει μόνο μία επενδυτική μερίδα που δραστηριοποιείται στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Επίσης, υπάρχουν 3 επενδυτικές μερίδες με έδρα το Κουβέιτ, στα νησιά Μπαρμπάντος εμφανίζονται 4 κωδικοί και στο Λιχτενστάιν εμφανίζονται 10 κωδικοί που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Την πρώτη πεντάδα των ξένων χωρών με τον μικρότερο αριθμό επενδυτικών μερίδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών συμπληρώνει η Νορβηγία με 21 επενδυτικές μερίδες. Τέλος, υπάρχουν 1.138 κωδικοί με αξία μετοχών άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Κίνηση για την αποτροπή πλειστηριασμού

Οι… συλλογικότητες, με επικεφαλής την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπήρξαν συνεπείς χθες για άλλη μία φορά στο ραντεβού τους στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, επιχειρώντας την αποτροπή των πλειστηριασμών. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον σύνδεσμο των συμβολαιογράφων, τα επεισόδια στα ειρηνοδικεία της Αθήνας και του Πειραιά δεν ανατρέπουν τη συνολική εικόνα από τα ειρηνοδικεία της χώρας, που δείχνουν ότι σε ποσοστό περίπου 80% οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται. Το ενδιαφέρον μεταφέρεται τον Σεπτέμβριο, όταν οι πλειστηριασμοί θα είναι πλέον ηλεκτρονικοί.

Ο «Γολγοθάς» των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών

Ακόμη και ένα χρόνο μπορεί να περιμένουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για να τους χορηγηθεί άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα, άδεια απαραίτητη προκειμένου τα εμπορεύματά τους που εξάγονται σε τρίτες χώρες να απαλλάσσονται από δασμούς. Και αυτό, διότι μόνον όταν διαθέτουν τη συγκεκριμένη άδεια μπορούν να εκδίδουν μόνοι τους τη δήλωση καταγωγής και έτσι τα εξαγόμενα προϊόντα να μην επιβαρύνονται με δασμούς. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών η βουλευτής της Ν.Δ. και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη, η έλλειψη προσωπικού στα τελωνεία και η μη καταβολή οδοιπορικών δαπανών στους υπαλλήλους που καλούνται να ταξιδέψουν σε απομακρυσμένες περιοχές, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους και να εκδώσουν άδειες εγκεκριμένου εξαγωγέα, είναι οι αιτίες για την τεράστια καθυστέρηση. Στη γειτονική Βουλγαρία, η διαδικασία ολοκληρώνεται μόλις σε 15 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή