Oρθοπεταλιές στον κόσμο

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προγράμματα bike-sharing, αστικές διαδρομές σχεδιασμένες για δύο ρόδες, ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται σε θεματικές εκδρομές. Κάνουμε πετάλι σε έξι από τις πιο δραστήριες ποδηλατουπόλεις του πλανήτη.

1. Κοπεγχάγη, Δανία

Το πρώτο ποδηλατικό «μονοπάτι» της δημιουργήθηκε στην οδό Esplanaden γύρω στο 1892. Σήμερα η Κοπεγχάγη είναι μία από τις πιο φιλικές προς τα ποδήλατα πόλεις του κόσμου. Με έμβλημα την περίφημη Cykelslangen –την υπερυψωμένη «λεωφόρο» για ποδήλατα σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, που μοιάζει με φίδι και είναι λες και κρέμεται πάνω από το λιμάνι–, αλλά και με διάθεση συνεχούς ενίσχυσης του δικτύου, φιλοδοξεί μέχρι το 2025 να γίνει επίσημα η πιο φιλική προς το συγκεκριμένο μεταφορικό μέσο πόλη του κόσμου. Αξίζει να την εξερευνήσετε πάνω σε δύο ρόδες, είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια κάποιου γραφείου, όπως το Copenhagen Fairy Tales (www.copenhagenfairytales.dk) ή το πρωτότυπο Bike the City (www.bikethecity.dk), στο οποίο οδηγός σας είναι μια συσκευή GPS με ηχογραφημένες ξεναγήσεις, εικόνες και χάρτες.


Oρθοπεταλιές στον κόσμο-1

Φωτογραφία: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE

2. Άμστερνταμ, Ολλανδία

Είναι περίεργο, αλλά η κατάκτηση της κορυφής περισσότερο πονοκέφαλο προκαλεί παρά ευτυχία. Το Άμστερνταμ, το πλέον καταξιωμένο ποδηλατικό αστικό κέντρο, δέχεται τελευταία έντονη κριτική, ότι έχει επαναπαυτεί στις δάφνες του και δεν καινοτομεί με νέες υποδομές. Παρ’ όλα αυτά, το 63% των κατοίκων της ολλανδικής πρωτεύουσας χρησιμοποιεί το ποδήλατο καθημερινά, ενώ ο αριθμός των ποδηλάτων είναι τριπλάσιος από εκείνον των αυτοκινήτων. Aπό πέρυσι, μάλιστα, είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που εκλέγει τον λεγόμενο «δήμαρχο ποδηλάτων», ο οποίος, στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος, προστατεύει και προωθεί τη χρήση τους, λειτουργώντας σαν ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην πολιτεία και τους πολίτες.


Oρθοπεταλιές στον κόσμο-2

Φωτογραφία: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE

3. Παρίσι, Γαλλία

Τα ποδηλατικά γραφεία του Παρισιού διαγωνίζονται το ένα το άλλο για το ποιο είναι καλύτερο: το Blue Fox Travel (www.bluefox.travel) και το Paris Charms & Secrets (www.parischarmssecrets.com) επιχειρoύν να «αλιεύσουν» ποδηλάτες με κλασικά τουριστικά θέλγητρα, όπως ο Πύργος του Άιφελ, η Παναγία των Παρισίων, το Λούβρο, τα Hλύσια Πεδία. Το Bike About (www.bikeabouttours.com) προσφέρει, μεταξύ άλλων, μια ποδηλατική περιήγηση στα βασιλικά δάση και στο Μεγάλο Κανάλι των Βερσαλλιών (η μετάβαση μέχρι εκεί γίνεται σιδηροδρομικώς). Ο ανταγωνισμός, με όλα τα χαριτωμένα κόλπα με τα οποία προβάλλουν τα εξειδικευμένα ταξιδιωτικά γραφεία τις υπηρεσίες τους, είναι απλώς η επιβεβαίωση ότι το Παρίσι είναι μια δυναμική ποδηλατούπολη, κάτι που αποδεικνύεται και από τη συνεχή βελτίωση των υποδομών.


4. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή 

Αυτό κι αν είναι ενδιαφέρον: η πρωτεύουσα της Αργεντινής είναι η πλέον ανερχόμενη δύναμη μεταξύ των πόλεων που στηρίζουν τη χρήση ποδηλάτου, ξεπερνώντας το Δουβλίνο, το Αμβούργο, αλλά και τη Βιέννη. Το 2015 συμπεριλήφθηκε στη λίστα της Copenhagenize Design Company (συμβουλευτική εταιρεία που μελετά την ποδηλατική εξέλιξη δεκάδων πόλεων και από το 2011 εκδίδει σχετικό index διετούς διάρκειας) με τις 20 πιο φιλικές προς το ποδήλατο πόλεις του πλανήτη. Στην αναπάντεχη αυτή επιτυχία ίσως να έχει συμβάλει και το EcoBici, ένα πρόγραμμα bike-sharing που λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και είναι δωρεάν τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.


Oρθοπεταλιές στον κόσμο-3

Φωτογραφία: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE

5. Μόντρεαλ, Καναδάς

Bicycle και taxi μάς κάνουν… BIXI. Από τις 8.896 προτάσεις που κατατέθηκαν, το BIXI κέρδισε τελικά τις εντυπώσεις και επιλέχθηκε ως ονομασία του καναδέζικου προγράμματος bike-sharing που εφαρμόζεται (και) στο Μόντρεαλ. H δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη ποδηλατούπολη πρώτης γραμμής. Το αποδεικνύουν οι πολλές και διαφορετικές θεματικές διοργανώσεις που φιλοξενεί, όπως ο αγώνας  Grand Prix Cycliste de Montréal (φέτος θα γίνει στις 10/9). Πέρυσι μάλιστα ήταν ένας από τους σταθμούς του δεκαπενθήμερου ποδηλατικού event «Heroes are Human Capital-to-Capital», που στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες που αντιμετωπίζουν οι διασώστες (πυροσβέστες κ.ά.). Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα, για να φτάσουν στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, καλύπτοντας με το ποδήλατό τους 1.538 χλμ.!


6. Μάλμε, Σουηδία

Υπάρχει ένα βίντεο αναρτημένο στο διαδίκτυο, στο οποίο παρουσιάζεται η καμπάνια «No Ridiculous Car Trips», που προτρέπει τους πολίτες στη χρήση ποδηλάτου στo Mάλμε της Σουηδίας. Όποιος το έχει παρακολουθήσει δεν μπορεί παρά να σταθεί στην κυρία με το πράσινο πουά φουστάνι και το τακουνάκι 3 πόντων, σε ίδιο στυλ ακριβώς με τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, που έχει σταματήσει με το ποδήλατό της στο φανάρι και στερεώνει το καπέλο στο κεφάλι της, αποδεικνύοντας πως ως μέσο μεταφοράς αφορά τους πάντες – και όχι μόνο όσους αθλούνται.  Στους δρόμους της σουηδικής πόλης τα ποδήλατα έχουν προτεραιότητα έναντι των αυτοκινήτων, το δίκτυο των αστικών ποδηλατικών διαδρομών μήκους 510 χλμ. επεκτείνεται συνεχώς, ενώ το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων επιτρέπει στους επισκέπτες με μόλις 8 ευρώ ημερησίως να τη γυρίσουν από τη μια της άκρη έως την άλλη κάνοντας ορθοπεταλιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή