Η «ταυτότητα» των μεταναστών

Η «ταυτότητα» των μεταναστών

Κύριε διευθυντά

Ο καθηγητής κ. Μενέλαος Μπατρίνος, σε επιστολή του στην «Κ» 20-6-2017, παραδέχεται ότι η αθρόα μετανάστευση επιστημόνων και επαγγελματιών προκαλεί σοβαρή οικονομική και πνευματική ερήμωση της χώρας.

Από άλλη θέση αντιτάσσει μία θετική πλευρά ότι το μεταναστευτικό κύμα θα ενταχθεί στις προϋπάρχουσες κοινωνικές εστίες των χωρών υποδοχής και θα τις ισχυροποιήσει πληθυσμιακά με όλα τα επακόλουθα. Αποψή μου είναι ότι οι απόδημοι δεύτερης και τρίτης γενιάς βαθμιαία χάνουν την εθνική τους συνείδηση και τη γλώσσα και, με τη θέλησή τους ή με εξαναγκασμό, ενσωματώνονται με τους λαούς ανάμεσα στους οποίους ζουν. Μικρά ιστορική αναδρομή το επιβεβαιώνει. Τι έγιναν οι ελληνικές πόλεις της Σικελίας, της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής; Στο Μοναστήρι, όταν κατελήφθη από τους Σέρβους το 1912, ζούσαν 50.000 Ελληνες. Τι έγιναν όλοι αυτοί; Η πρώτη γενεά μεταναστών της περιόδου 1900-1910, όταν έγιναν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, άφησαν επαγγελματικές καριέρες και οικογένειες και ήλθαν να πολεμήσουν για την πατρίδα. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ελάχιστοι ήλθαν να πολεμήσουν στην Αλβανία, όλοι κατετάγησαν και πολέμησαν στις ένοπλες δυνάμεις της νέας τους πατρίδας. Ας έχουμε τον ρεαλισμό να παραδεχθούμε ότι οι απόδημοι 3ης ή 4ης γενεάς, νομοτελειακά, είναι χαμένο κεφάλαιο για τον Ελληνισμό.

Γεωργιος Αραμπατζης, Ιατρός – Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή