Πρώτο τετ α τετ Τραμπ – Πούτιν στο Αμβούργο

Πρώτο τετ α τετ Τραμπ – Πούτιν στο Αμβούργο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματικές αβρότητες και ευχές για βελτίωση των διμερών σχέσεων σε συγκρατημένους τόνους, χωρίς κάτι το χειροπιαστό. Αυτή την εικόνα εξέπεμπαν απέναντι στις κάμερες οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους, προτού αποσυρθούν για τις κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις τους.

Η από καιρό αναμενόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο του Αμβούργου, κλέβοντας την παράσταση την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του G20. Μόνον οι υπουργοί Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και Σεργκέι Λαβρόφ, όπως και οι διερμηνείς συνόδευαν τους προέδρους των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων στις συζητήσεις τους, προς αποφυγήν διαρροών.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «τιμή του» να γνωρίσει από κοντά τον Ρώσο ομόλογό του, με τον οποίο είχε ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά τέσσερις φορές. «Ευτυχής» για τη συνάντηση δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα υπάρξουν «θετικά αποτελέσματα από τη συνάντησή τους», χωρίς να δώσουν πληροφορίες για την ατζέντα της. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία προεξοφλούσαν ότι η αντιτρομοκρατική συνεργασία, το Συριακό, η κρίση στην κορεατική χερσόνησο, ίσως δε και το ουκρανικό πρόβλημα θα απασχολούσαν τις συζητήσεις των δύο ηγετών.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ταχθεί υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας, που βυθίστηκαν στο ναδίρ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, ο θόρυβος στο εσωτερικό των ΗΠΑ περί πιθανής ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές έθεσαν σε νεκρό σημείο την ούτως ή άλλως δύσκολη προσέγγιση. Ενόψει της χθεσινής συνάντησης, Δημοκρατικοί γερουσιαστές προειδοποιούσαν, με κοινή επιστολή τους, τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα διαπράξει «σοβαρή παραβίαση των προεδρικών καθηκόντων του» αν εμφανιστεί υποχωρητικός έναντι του Ρώσου ηγέτη.

Την παραμονή της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εξαπολύσει την πιο σκληρή, μέχρι σήμερα, κριτική του εναντίον της Ρωσίας από τη Βαρσοβία. Στην ομιλία και στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στην πολωνική πρωτεύουσα, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας» και να πάψει να στηρίζει «εχθρικά καθεστώτα», όπως της Συρίας και του Ιράν, ενώ για πρώτη φορά εξέφρασε την υποστήριξή του στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί ενεργητικής βοήθειας σε όποιο κράτος της Συμμαχίας δεχθεί επίθεση. Απέφυγε πάντως σαφή τοποθέτηση στο ερώτημα περί ρωσικής ανάμειξης στην προεδρική εκλογή του 2016.

Πάντως, η ομιλία του στη Βαρσοβία επιδοκιμάστηκε από το σύνολο των Ρεπουμπλικανών, συμπεριλαμβανομένων και ισχυρής επιρροής «ιεράκων» που μέχρι χθες τον επέκριναν, όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ε.Ε. και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε «ευχάριστη έκπληξη» την ομιλία Τραμπ, αν και διερωτήθηκε «αν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός ή για νέα πολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή