Αθώος ο Τάσος Θεοφίλου για τη ληστεία στην Πάρο

Αθώος ο Τάσος Θεοφίλου για τη ληστεία στην Πάρο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριακή πλειοψηφία, τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά, και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας κήρυξε αθώο τον Τάσο Θεοφίλου που είχε κατηγορηθεί ως μέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», για συγκεκριμένες ενέργειες και αντιμετώπιζε βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ανάμεσα στις οποίες ληστεία, ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η απόφαση που εκδόθηκε μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από φίλους και ιδεολογικούς υποστηρικτές του κατηγορουμένου, προκάλεσε αίσθηση, ενώ οι δικαστές που μειοψήφησαν δεν είχαν ενιαία θέση. Ενας από αυτούς ψήφισε υπέρ της καταδίκης Θεοφίλου για όλα τα αδικήματα (συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή και προμήθεια εκρηκτικών, διακεκριμένη κατοχή όπλων κ.ά.), ενώ ο δεύτερος από τους μειοψηφίσαντες δικαστές τάχθηκε υπέρ της καταδίκης του για ορισμένα αδικήματα όπως της ληστείας.

Μετά την έκδοση της αποφάσεως, ο Τάσος Θεοφίλου είναι ελεύθερος, καθώς εξέτιε ποινή 25ετούς κάθειρξης μετά την καταδίκη του σε πρώτο βαθμό για τη ληστεία υποκαταστήματος της Alpha Bank στην Πάρο κατά την οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ένας πολίτης.

Από την πλευρά της εισαγγελικής αρχής είχε ζητηθεί να κριθεί ο Θεοφίλου ένοχος για όλες τις κατηγορίες ακόμα και γι’ αυτές για τις οποίες σε πρώτο βαθμό είχε αθωωθεί, όπως για τη συμμετοχή στους «Πυρήνες». Η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου είχε ταχθεί υπέρ της καταδίκης Θεοφίλου, θεωρώντας τον μέλος των «Πυρήνων» και υπεύθυνο για το ότι ένας πολίτης έχασε τη ζωή του από τη ληστεία στην Πάρο. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος είχε αρνηθεί απολογούμενος τις κατηγορίες εις βάρος του και είχε αποδώσει την εμπλοκή του στην υπόθεση στο ότι «είναι αναρχικός». «Δεν διέπραξα», είχε πει, «κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικήματα, είμαι αναρχικός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή