Στη Μόσχα τα οφέλη της πολυαναμενόμενης συνάντησης

Στη Μόσχα τα οφέλη της πολυαναμενόμενης συνάντησης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και οι ανώτατοι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ δεν είχαν ιδέα τι ακριβώς επρόκειτο να πει ή να κάνει κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πούτιν. Κι αυτό αποτέλεσε πηγή μεγάλου άγχους όχι μόνο γι’ αυτούς τους συμβούλους αλλά και για ολόκληρη την αμερικανική κυβέρνηση. Η πολυαναμενόμενη συζήτηση ήταν πράγματι μια αναγκαιότητα με δεδομένα τα κρίσιμα ζητήματα, που χωρίζουν ΗΠΑ και Ρωσία.

Ωστόσο, εγκυμονεί κινδύνους για τον Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει μία σειρά ερευνών για τις πιθανές σχέσεις του επιτελείου του με τη Ρωσία, ενώ εγείρει ερωτήματα για την προθυμία του να εγκαλέσει τη Μόσχα για τη στρατιωτική της επιθετικότητα και την ανάμειξή της στις εκλογές προς όφελός του.

Την ανησυχία επέτεινε μέχρι την τελευταία στιγμή η τάση του προέδρου των ΗΠΑ για απρόβλεπτες δηλώσεις και παράδοξες προσεγγίσεις. Δεν είναι η μόνη φορτισμένη συνάντηση του Τραμπ αυτή την εβδομάδα, αφού στο Αμβούργο επρόκειτο να συναντήσει εξάλλου τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, λίγες μέρες μετά την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου από τη Β. Κορέα.

Νευρικότητα

Αν το πρώτο ταξίδι του Τραμπ τον Μάιο ήταν μια ευκαιρία για εκείνον να ξεφύγει από την πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας του (συγκρούσεις μεταξύ των υπαλλήλων του Λευκού Οίκου, παγωμένη ατζέντα, έρευνες για τη ρωσική ανάμειξη), σε αυτό το δεύτερο ταξίδι του αναμένεται να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, με τον Πούτιν να τον περιμένει στη γωνία. «Υπάρχει μεγάλη νευρικότητα στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση, λόγω των εν δυνάμει κινδύνων», αναφέρει ο Στίβεν Πάιφερ, πρώην πρέσβης στην Ουκρανία. Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης, το Κρεμλίνο στοιχηματίζει ότι ο Πούτιν μπορεί να το παρουσιάσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ο ίδιος ο ισχυρότερος πόλος. Αν δεν βγει κάτι, η ρωσική γραμμή θα είναι ότι ο Τραμπ είναι αδύναμος, δέσμιος εγχώριων προβλημάτων. Αν αντίθετα δεχθεί να συνεργαστεί με τον Πούτιν, πάλι θα φανεί ανίσχυρος και ο Πούτιν μπορεί να ισχυριστεί ότι αποκατέστησε τις διμερείς σχέσεις. «Είναι μια υπόθεση εξαρχής επωφελής (win-win)», εκτιμά ο Αντρέι Κολέσνικοφ, πολιτικός αναλυτής στο Κάρνεγκι της Μόσχας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή