ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ενωση Δικαστών επικρίνει Πολάκη, Παπαγγελόπουλο

«Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως “θεσμικού εμποδίου” είναι άκρως επικίνδυνη λογική» και «η ζημιά που γίνεται στη χώρα και στη Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη» τονίζει σε δριμεία ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφερόμενη στην κλιμακούμενη, όπως αναφέρει, επίθεση της εκτελεστικής εξουσίας κατά της δικαστικής.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της απαντά στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που καταφέρθηκε κατά της Δικαιοσύνης, αλλά και στην τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαντωνίου.

«Οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη “εντιμότητας” και “διαφάνειας” του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας κυβέρνησης. Ιδιαίτερα όταν για τη θεμελίωση της επιχειρηματολογίας εκλαϊκεύονται επιστημονικές έννοιες και τους προσδίδεται εντελώς αντιεπιστημονικό περιεχόμενο με μοναδική επιδίωξη καιροσκοπικά πολιτικά οφέλη», τονίζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Και συνεχίζει για τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στη Βουλή και για την κριτική που άσκησε ο κ. Πολάκης επί δικαστικών αποφάσεων. «Η Ενωση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής Δικαιοσύνης» αναφέρει στην ανακοίνωση, ενώ εν συνεχεία διευκρινίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα επί της αναγκαιότητας του πειθαρχικού και ποινικού ελέγχου των δικαστών κατά την τέλεση των καθηκόντων τους.

«Είναι κατ’ αρχάς κοινά αποδεκτό ότι κάθε έρευνα για τη διαπίστωση πειθαρχικών ή και ποινικών παραπτωμάτων δικαστικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων είναι επιβεβλημένη. Για την έρευνα, όμως, αυτή την αρμοδιότητα έχουν μόνο τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όργανα, ενώ είναι ανεπίτρεπτη η εκ των προτέρων “έκδοση αποφάσεων” από οποιονδήποτε», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνει ότι «η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως “θεσμικού εμποδίου” είναι άκρως επικίνδυνη λογική που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου. Η ζημιά που γίνεται στη χώρα και στη δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προασπίζονται και περιφρουρούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε αδικημένο πολίτη».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ